IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, след като китайският план за растежа не впечатли инвеститоритe*

Цената на сорта Брент е напът да отбележи пети пореден дневен спад

10:21 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават за втори ден във вторник, след като Китай обеща да трансформира икономиката си на фона на слабия растеж след пандемията. Планът обаче не успя да впечатли инвеститорите, а засили опасенията им за забавяне на потреблението, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 31 цента, или 0,37%, до 82,49 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 39 цента, или 0,5%, до 78,35 долара за барел. Брентът е напът да отбележи петото си поредно дневно поевтиняване във вторник.

Китай обеща да „трансформира“ своя модел на икономическо развитие и да ограничи свръхкапацитета при промишлеността, като същевременно постави 5% цел за растежа през 2024 г., сходна на тази от миналата година и в съответствие с очакванията на анализаторите.

Ако целта бъде постигната, потреблението на горива вероятно ще се засили, но това ще се случи трудно тази година за разлика от миналата, когато страната излизаше от пандемията, заявиха анализатори, което потенциално потиска настроенията на инвеститорите.

Най-големият вносител на суров петрол в света обеща и да засили изследването и усвояването на петролни и газови ресурси, но в същото време заяви, че ще затегне контрола върху потреблението на изкопаеми горива.

Въпреки че опасенията за перспективите за китайското търсене натежават върху цените, факторите на предлагането, свързани с намаляването на добива от големите производители, и геополитическите рискове, свързани с конфликта в Близкия изток, подкрепят цените на суровия петрол.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) удължиха в неделя своите доброволни съкращения на добива на петрол от 2,2 млн. барела дневно през второто тримесечие, за да подкрепят цените на фона на опасенията за растежа в световен мащаб и нарастващия добив извън групата.

Въпреки това се очаква запасите от суров петрол в САЩ да са се увеличили с около 2,6 млн.барела миналата седмица, сочи предварително проучване на Ройтерс в понеделник, докато запасите от бензин и дестилати вероятно ще бъдат по-ниски.

„Наблюдава се възходяща тенденция на пазара през последните седмици на фона на подобряващите се основни фактори. По-високите цени на спот пазара сигнализират затягане на фона на многото други проблеми при предлагането“, коментираха анализатори от ANZ в бележка от понеделник.

*Цените са актуални към 9:48 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още