IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците за затегнато предлагане подкрепят цените на петрола*

Данните на Американския петролен институт показват, че запасите в САЩ са се повишили по-слабо от очакваното

10:04 | 06.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда след спадовете през предходните сесии, тъй като признаците за затегнато предлагане на фона на съкращенията на добива от страна на основните производители надделяха над опасенията за търсенето в Китай и САЩ, двете най-големи страни потребителки на суров петрол в света, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 33 цента, или 0,4%, до 82,37 долара за барел, след като поевтиняха през предходните четири сесии, докато цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 39 цента, или 0,5%, до 78,54 долара за барел след спад през последните два дни.

В целта за икономически растеж на Китай за 2024 г. от около 5%, заложена във вторник, липсваха сериозни мерки за стимулиране, които да подкрепят затруднената икономика на страната , което засили опасенията, че ръстът  на търсенето в страната може да изостане тази година.

„Пазарът се нуждае от повече подробности за това как Китай възнамерява да постигне целта си за растеж от 5% за 2024 г. и по-специално очакваше допълнителна фискална експанзия, която да помогне за постигането на целта за растеж“, каза Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG в Сидни.

Пазарите очакват полугодишното изслушване на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред Конгреса в сряда и четвъртък и данните за заетостта в САЩ в петък, каза Sycamore.

Данните за работните места извън селскостопанския сектор на САЩ от петък се очаква да покажат ръст от 200 хил. работни места през февруари след увеличението от 353 хил. позиции през януари, сочи проучване на Ройтерс сред икономисти.

Коментарите на Пауъл и данните за работните места биха могли да осигурят по-ясна насока за лихвите в САЩ, а признаците за разхлабване ще се възприемат като положителни сигнали за икономиката и търсенето на петрол.

Все пак цените на петрола бяха подкрепени от решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), които в неделя удължиха съкращенията на добива от 2,2 млн. барела на ден до края на второто тримесечие.

Това води до известно затягане на предлагането, особено на азиатските пазари, заедно с проблемите в резултат на атаките на хутите по петролни танкери в Червено море.

Даниел Хайнс, старши стоков стратег на ANZ, посочи в бележка, че пазарите остават предпазливо настроени към риска въпреки признаците на затягане на физическия пазар. Той добави, че съкращенията на ОПЕК+ „бавно си проправят път през пазара“.

Първият от двата отчета за резервите в САЩ на Американския петролен институт (API) показа, че запасите от суров петрол са се повишили с 423 хил. барела през седмицата, приключила на 1 март, много по-малко от очакваното увеличение от 2,1 млн. барела, прогнозирано от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Запасите от бензин са се свили с 2,8 млн. барела, а запасите от дестилати са намалели с 1,8 млн. барела, показват данните на API.

Официалните данни от Администрацията за енергийна информация на САЩ ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

*Цените са актуални към 9:42 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 2 месеца
Истинската причина е, че вятърът е сменил посоката и има облачност. Смешни сте с вашите "анализи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още