IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Биодит" увеличава продажбите, но приключва 2023 г. на загуба

Разходите за възнаграждения и за външни услуги оказват натиск върху резултатите на дружеството

08:45 | 07.03.24 г.
Снимка: Биодит АД
Снимка: Биодит АД

„Биодит“ АД излиза на загуба през 2023 г. въпреки увеличението на приходите. Натиск върху резултатите на компанията оказва повишението на разходите за възнаграждения на персонала и за външни услуги. Финансовият отчет на дружеството е публикуван на сайта x3news.com.

Приходите от продажба на продукция нарастват с почти 43% до 757 хил. лева към края на 2023 г. в сравнение с 517 хил. лева година по-рано.

Намаляват обаче приходите от услуги с близо 9% до 191 хил. лева за отчетния период в сравнение с 209 хил. лева година по-рано.

Общите приходи от дейността на дружеството достигат 1,125 млн. лева към края на 2023 г. при 760 хил. лева към края на предходната 2022 г., или са с 48% повече на годишна база. Повечето от постъпленията – 99%, са реализирани от операции в България. Компанията има 50% пазарен дял у нас на пазара на системи за сигурност, според доклада ѝ, съпътстващ финансовия отчет.

Останалият 1% приходи са от Испания и Гърция. Договорите с клиентите в Испания са преподписани за още 5 години, но продажбите там се забавят, защото служителят, който е отговарял за бизнес развитието в страната, е освободен.

В Гърция е подписан договор с интегратор, като засега компанията се представя на изложения и подава оферти към клиенти.

Общите разходи на компанията за миналата година нарастват до 1,447 млн. лева при 1,16 млн. лева за предходната, или с почти 25% на годишна база.

Драстично се свиват разходите за материали – до 21 хил. лева през 2023 г. от 137 хил. лева през 2022 г.

Разходите за външни услуги на „Биодит“ нарастват с 26% до 334 хил. лева от 265 хил. лева, а за персонал – с над 36% до 386 хил. лева от 283 хил. лева.

Себестойността на продадената продукция нараства повече от 3 пъти до 151 хил. лева от 45 хил. лева.

„Биодит“ приключва 2023 г. с 290 хил. лева загуба при 377 хил. лева загуба за 2022 г. Загубата се свива с 23% на годишна база.

През миналата година дружеството започна да работи по изграждането на партньорска мрежа от дистрибутори и инсталатори. На българския пазар са организирани обучения в различни градове пред партньорската мрежа на местния дистрибутор „Текра“, като подадените оферти са нараснали двойно спрямо предходната година.

Договори за партньорство са подписани и с компании от Гърция, Виетнам, Нигерия и Турция след участие в международно изложение за системи за сигурност.

Засега извън Европа компанията ще предоставя решения само на проектна база. Основният фокус остават пазарите, които са близо до България (Гърция, Турция, държавите по адриатическото крайбрежие).

През миналата година е довършена и разработката на устройството CarSec за защита на моторни превозни средства. Има интерес за дистрибуция на устройството от компании в Испания и Великобритания, посочва се в доклада на дружеството.

Достигнат е и етап на серийно производство на устройствата на компанията, като са довършени разработките им. Това спестява доработки, като се правят нови разработки и оптимизации на решенията.

В последната година акциите на „Биодит“ поевтиняват с близо 27%, а пазарната оценка възлиза на над 18,5 млн. лева.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още