IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Novo Nordisk с нов рекорд след успешни тестове на хапче за наднормено тегло

Общоевропейският индекс Stoxx 500 за първи път в историята си мина прага от 500 пункта

14:09 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Novo Nordisk, най-голямата европейска компания по пазарна капитализация, публикува обещаващи данни за експерименталното си хапче срещу наднормено тегло, което изстреля акциите ѝ до нов рекорд, съобщава Bloomberg.

Новият медикамент, наречен амикретин, чийто принцип на действие е подобен на инжекцията Wegovy, е помогнал на пациенти да свалят 13% от теглото си в рамките на 12 седмици, става ясно от ранните етапи на изследването.

Проучването е било малко по обхват, но от Novo отново посочват в среща с инвеститори, че то осигурява основа за бъдещо разработване на хапче. Акциите на компанията поскъпнаха с до 5,8% по време на търговията в Копенхаген, с което пазарната капитализация достигна 584 млрд. долара. Към 13:30 ч. ръстът е леко коригиран до 4,8%, или 889,90 датски крони за акция (около 130 долара).

Това донесе подкрепа и за общоевропейския индекс Stoxx 500, който за първи път в историята си мина прага от 500 пункта в очакване по-късно днес на новото решение на Европейската централна банка за паричната политика. Очакванията са тя да остане без промяна.

Движението на цената на акциите на Novo Nordisk от 2001 г. насам. Графика: companiesmarketcap.com Движението на цената на акциите на Novo Nordisk от 2001 г. насам. Графика: companiesmarketcap.com

От началото на годината ръстът в стойността е от около 68%.

Главният изпълнителен директор Ларс Фрюргард Йоргенсен коментира в началото на събитието, че пазарът на медикаменти срещу наднормено тегло е „огромно“ поле.

Novo обаче е изправена пред първата си по-значителна конкуренция в лицето на Zepbound на Eli Lilly, след като държеше пазара на успешни инжекции за загуба на килограми в продължение на две години. На хоризонта се задават и други конкуренти, въпреки че според прогнозите на Bloomberg Intelligence именно Novo и Lilly ще са водещи на пазара за 80 млрд. долара до 2030 г.

Най-близо до достигането на пациенти е инжекцията на Novo, наречена CagriSema, която комбинира препаратите във Wegovy с друга съставка за загуба на килограми. Хапчето в ранен етап на тестове използва същия подход, но под формата на единична таблетка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още