IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на полупроводниците тласна Nasdaq и S&P 500 до нови рекордно високи нива

Трейдърите реагираха и на новите данни за търговията в САЩ, където търговският дефицит на страната се разширява с повече от очакваното през януари

23:20 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новите икономически данни от САЩ и силното представяне на акциите на производителите на чипове помогнаха на Nasdaq и S&P 500 да достигнат нови рекордно високи нива в края на сесията, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,35% до 38 794,71 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,04% до 5158 пункта, отчитайки нов рекорд.

Подобно беше положението при Nasdaq Composite, където технологичният показател напредна с 1,52% до 16 274,57 пункта, отбелязвайки ново историческо постижение

Книжата на Nvidia, Intel, Broadcom и Qualcomm поскъпнаха съответно с 4%, 3,3 на сто, 3,7% и 4,66 на сто. Intel се оказа и най-добре представящата се компания в рамките на Dow.

Трейдърите реагираха и на новите данни за търговията в САЩ, където търговският дефицит на страната се разширява с повече от очакваното през януари, главно заради повишаване на стойността на вноса, докато износът е останал почти без промяна. Стойността на вноса е нараснала с 1,1% до най-високото ниво от година насам заради ръст при капиталовите стоки и моторните превозни средства. Износът се е увеличил с 0,1%, показват некоригираните спрямо инфлацията данни.

Пазарите обърнаха внимание и на последните коментари на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който заяви, че регулаторът се доближава до увереността, от която се нуждае, за да започне да намалява лихвените проценти.

„Изчакваме да станем по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво към 2%“, посочи гуверньорът на регулатора, докато отговаряше на въпроси пред банковата комисия към Сената. „Когато си осигурим тази увереност, ще бъде уместно да започнем да намаляваме нивото на ограничаване“, добави той.

Оптимизмът на Wall Street беше подкрепен и от решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази разходите по заемите си стабилни за четвъртата поредна среща, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 7 март. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 7 март.

От своя страна управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че очаква инфлацията в региона да продължи низходящата си тенденция през следващите месеци. Тя посочи, че "очакванията за инфлацията в дългосрочен план са като цяло са стабилни - за ниво около 2 на сто".

Акциите на Microsoft, Alphabet, Meta и Amazon поскъпнаха съответно с 1,69%, 2,26 на сто, 3,33% и 1,9 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 4,087%, докато тази по 30-годишните щатски облигации нарасна до 4,244 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкуренти валути, отчете спад от 0,55% до 102,82 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,16% до 82,83 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 0,25 на сто до 78,93 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,40% до 2166,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още