IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат най-големия си търговски дефицит от април насам

Дефицитът в търговията със стоки и услуги на САЩ се увеличил с 5,1% спрямо предходния месец през януари

19:00 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на САЩ се е разширил повече от очакваното през януари, главно заради повишаване на стойността на вноса, докато износът е останал почти без промяна, пише Bloomberg.

Дефицитът в търговията със стоки и услуги на САЩ се е увеличил с 5,1% спрямо предходния месец до 67,4 млрд. долара и е най-големият от април насам, показват данни на Министерството на търговията в четвъртък. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg сочеше недостиг от 63,5 млрд. долара, след като миналата година дефицитът се сви най-много от 2009 г. насам.

Стойността на вноса е нараснала с 1,1% до най-високото ниво от година насам заради ръст при капиталовите стоки и моторните превозни средства. Износът се е увеличил с 0,1%, показват некоригираните спрямо инфлацията данни.

Перспективите пред търговията са разнообразни.Напредъкът, който компаниите постигнаха миналата година, опитвайки се да съобразят запазите си с продажбите, може да доведе до по-голямо търсене на вносни стоки. В същото време слабите икономики отвъд Океана рискуват да ограничат продажбите на САЩ  към чуждестранни клиенти, дори ако доларът се отдалечи от миналогодишния връх.

Коригиран спрямо инфлацията, търговският дефицит на САЩ се е разраснал до тримесечен връх от 86 млрд. долара през януари. Преди настоящия доклад прогнозният индикатор GDPNow на Федералния резерв в Атланта показа, че търговията е имала слабо влияние върху растежа през първото тримесечие.

Данните показаха още, че търговският дефицит на САЩ с Китай се е разширил леко. Стойността на стоките, внесени от Китай, се е повишила до тримесечен връх, а дефицитът на стоки с Мексико се е свил до най-ниското си ниво от три месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още