IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ обърна прогнозата си за петролните пазари тази година от излишък на дефицит

Според агенцията ОПЕК+ ще удължи производствените си ограничения и през втората половина на 2024 г., което ще се отрази на пазара

15:40 | 14.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световните петролни пазари се изправят пред дефицит в предлагането през цялата 2024 г. вместо пред излишък, каквито бяха предишните очаквания, тъй като ОПЕК+ явно планира да продължи с намаляването на добива през втората половина на годината, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Саудитска Арабия и партньорите ѝ се договориха по-рано този месец да удължат производствените съкращения от около 2 млн. барела на ден до средата на година, припомня Bloomberg. МАЕ допуска, че мерките всъщност ще продължат до края на 2024 г., отразявайки „усилията на блока да балансира петролните пазари“, казва тя в последния си доклад.

„Променените допускания изместват предполагаемия ни баланс към лек дефицит, а не към сериозно натрупване в доклада от миналия месец“, казва базираната в Париж агенция, която консултира големите икономики. Освен това тя повиши прогнозите си за световното търсене тази година.

Макар че ОПЕК+ не е изпълнила напълно последните си ограничения, мерките подкрепят цените на петрола спрямо забавящия се ръст на потреблението и изобилните доставки от Северна и Южна Америка. Фючърсите върху сорта Брент затвориха на 4-месечен връх над 84 долара за барел в сряда.

МАЕ повиши прогнозите за ръста на световното търсене на петрол през 2024 г. със 110 хил. барела до 1,3 млн. барела на ден на фона на по-силните перспективи пред САЩ и нарасналата нужда от корабни горива, тъй като плавателните съдове поемат по по-дълги маршрути, за да избегнат атаките на хутите в Червено море.

В резултат на заобикалянията количеството петрол на борда на кораби в морето скочи до почти 1,9 млрд. барела в края на миналия месец, нареждайки се на второ място сред най-високите нива от пика на пандемията от Covid-19, според доклада.

Световно търсене

Световното търсене на петрол средно ще достигне рекордните 103,2 млн. барела на ден тази година, се казва в доклада. Агенцията повиши прогнозата си за растежа за 2024 г. с около 50%, откакто бе представена за пръв път миналия юни. Тя обаче все пак остава под темпа на растеж, очакван от големите трейдъри като Vitol Group. Организацията на страните износителки на петрол очаква почти двоен темп на ръста на търсенето.

МАЕ изчислява, че ръстът на потреблението се забавя остро от миналогодишните 2,3 млн. барела на ден, след като възстановяването след пандемията приключи, а преходът от изкопаеми горива към възобновяема енергия набира темп. Разширяването на Китай ще се забави с две трети тази година „под нарастващата тежест на предизвикателната икономическа среда и по-бавното разрастване в неговия нефтохимически сектор“, добавя агенцията.

Нарастващото потребление на петрол тази година ще бъде задминато от увеличаващите се доставки от Северна и Южна Америка – основано САЩ, Бразилия, Канада и Гвияна, което може да остави пазарите в излишък, ако не са по-ниските квоти на ОПЕК+.

Необичаен ход

Отразяването на удължаване на производствените ограничения от ОПЕК+, преди реално да са потвърдени, е необичаен ход за МАЕ, която обикновено чака политиките да бъдат обявени, преди да ги включи в прогнозите си. Решението се основава на многократни предишни удължавания от страна на алианса, каза агенцията. Лидерът на групата Саудитска Арабия често призовава останалите членове да бъдат предпазливи при възстановяването на добива.

ОПЕК+ ще се събере, за да реши дали наистина удължава съкращенията през втората половина на годината в централата си във Виена на 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 хахахахаха, прочети статията бе, глуууупак!! И после вей опашка от радост! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
*МАЕ обърна прогнозата си за петролните пазари тази година от излишък на дефицит* - А каква радост, какво скачане беше тук от групата на зарзават-инвесторите, какви софри се опъваха за поггреббението на петролните производители. Светлата вяра в скорошната сммъррт на нефто-газовата икономика категорично се доказа като безпогрешен маркер за базов оффчи интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още