IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтрива над 160 пункта в началото на сесията*

И трите водещи щатски индекса обаче се очертава да завършат с по над 2% ръст за седмицата

17:44 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции започнаха със спад последната за седмицата сесия, но въпреки това се насочват към печеливша седмица, а Dow Jones Industrial Average се позиционира за най-добрата си седмица от началото на годината.

Към 17.10 ч. българско време Dow изтрива 0,41% (162,64 пункта) до 39 618,73 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 спада с 0,15% до 5233,46 пункта, а технологичният Nasdaq – с 0,05% до 16 394,07 пункта.

И трите индекса се очертава да завършат с по над 2% ръст за седмицата, според CNBC.

„Това е период на храносмилане след наистина тежка седмица“, коментира главният инвестиционен директор на Truist Кийт Лърнър пред медията. „Нашето мнение е, че общата тенденция все още е положителна за пазара, особено след като се очертава пети пореден месец на повишения на индексите“, допълва той.

Една от причините за пазарния оптимизъм произтича от срещата на Федералния резерв тази седмица. Централната банка остави лихвите без промяна, а управителят на Фед Джером Пауъл потвърди, че ще има и намаления на лихвените нива въпреки неотдавнашния пристъп на инфлация, която накара някои инвеститори да се страхуват, че Фед ще отложи графика си за облекчаване на паричната политика.

„Това беше достатъчно, за да продължи пазарът напред“, посочва Лърнър.

Акциите на FedEx поскъпнаха с над 8%, след като компанията публикува коригирани печалби, които надвишават прогнозите на анализаторите.

Същевременно акциите на Nike поевтиняват с над 8% заради разочароващите прогнози на компанията и забавянето на продажбите в Китай.

Акциите на Lululemon изтриват почти 19% също заради по-слаби прогнози и забавянето на растежа в Северна Америка. Акцията се насочва към най-слабия си ден от март 2020 г. насам.

Книжата на Micron Technology се стабилизираха в началото на сесията в петък след скока в четвъртък, след като компанията отчете неочаквана печалба и прогнозира силни приходи заради подхранваното от изкуствения интелект търсене.

Суровият петрол също поема курс към седмичен ръст на цената заради перспективата за свиване на глобалните доставки на фона на засилването на търсенето. Фючърсите на американския суров петрол поскъпват с 0,3% до 81,21 долара за барел, а на сорта Брент – с 0,2% до 85,92 долара за барел. И двата сорта петрол поевтиняха рано в петък след съобщения за проекторезолюция на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, но резолюцията не успя да мине през организацията, съобщава „Ройтерс“.

Прекратяването на огъня би представлявало значителна деескалация на конфликта между Израел и групировката „Хамас“ и би могло потенциално да премахне донякъде несигурността около прекъсванията на доставките в региона - особено заради атаките на хутите над корабите по маршрутите в Червено море.

* Данните за индексите са актуални към 17.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още