IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на акции от Тийл, Безос и Зукърбърг са лош знак за фондовия пазар

Ръководителите продават акции за милиони долари на компаниите си в знак, че пазарът вероятно достига връхна точка

18:39 | 24.03.24 г.
Съоснователят и президент на Palantir Питър Тийл. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Съоснователят и президент на Palantir Питър Тийл. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Питър Тийл, Джеф Безос и Марк Зукърбърг водят парада на вътрешните хора в корпорациите, които продават акции в компаниите си за стотици милиони долари това тримесечие в знак, че неотдавнашните силни ръстове на фондовия пазар може би достигат връхна точка, пише Financial Times.

В момент, когато пазарите достигат рекорден връх, съотношението между вътрешни за корпорациите хора, продаващи на вътрешни купувачи, е на най-високото си ниво от първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на компанията Verity, която следи вътрешната търговия с акции.

Продажбите на акции в началото на календарна година са нормални, а натрупаното търсене в началото на 2024 г. беше засилено от акционери, които избягваха продажби миналата година заради потиснати оценки на компаниите.

Но според анализатори усилените разпродажби този сезон все пак са изненадващи и показател, че неотдавнашният силен ръст на технологичните акции, движен от въодушевлението около възхода на генеративния изкуствен интелект, е напът да отслабне.

„Ако те смятат, че сме на върха и затова се оттеглят, това е доста категоричен сигнал за всички останали“, коментира Чарлз Елсън, юрист с дългогодишен опит и ръководител на корпоративното управление в университета в Делауър.

Много от най-големите продажби това тримесечие бяха направени от ръководители в технологичния сектор. Тийл, който е съосновател на компанията за анализ на данни Palantir, продаде акции за 175 млн. долара този месец, става ясно от подадени до регулаторите документи. Това е най-голямата му продажба, откакто се раздели с книжа за 504,8 млн. долара на компанията през февруари 2021 г.

Основателят на Amazon Джеф Безос продаде 50 млн. акции на стойност 8,5 млрд. долара в компанията за електронна търговия през февруари. Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon, продаден акции за 21,1 млн. долара тази година спрямо 23,6 млн. долара през 2023 и 2022 г., взети заедно.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг продаде акции на компанията за милиони долара през последните години. Но той увеличи продажбите тази година, след като книжата на компанията достигнаха исторически върхове. В началото на февруари той се раздели с 291 хил. акции на стойност 135 млн. долара, първата му продажба в такъв размер от ноември 2021 г. Той все пак има 13,5% от оставащите акции на компанията, което го превръща в най-големия ѝ акционер.

„Ние определено смятаме [продажбите на акции от вътрешни за корпорациите хора] за негативен знак, че инвеститорите трябва да са предпазливи“, коментира Бен Силвърман, вицепрезидент на отдела за анализи на компанията Verity.

Той допълва, че в технологичния сектор конкретно „виждаме големите имена в компаниите да продават акции, което не е типично“.

„Явно е, че в момента има апетит към генериране на ликвидни средства. Част от това е известно натрупано търсене след относително малко вътрешни продажби през 2022 и 2023 г. и със сигурност един от стимулите е представянето на фондовия пазар“, казва Силвърман.

В един от забележителните случаи Франк Слутман от Snowflake продаде акции на 69,2 млн. долара в началото на февруари, седмици преди да съобщи, че ще се оттегли като главен изпълнителен директор. Книжата на компанията за софтуер за бази данни поевтиняха с около 29% след съобщението за оттеглянето му. Слутман не беше основател на Snowflake, но беше привлечен през 2019 г., за да я направи публична компания.

„Продажбите от ръководители на високо ниво на големи количества акции никога не е добър знак, това е съвсем просто“, казва Елсън. „Това означава, че те са намерили по-добро място да вложат активите си от компаниите, които управляват“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още