IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Органът за наблюдение на световните пазари предлага по-строг контрол на фондовите борси

Борсите се разширяват географски и се диверсифицират чрез технологиите и услугите за данни, посочват от IOSCO

15:32 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалният надзорен орган за ценните книжа IOSCO предлага подробни насоки за това как регулаторите да контролират по-внимателно фондовите борси, за да ограничат рисковете от промени в бизнес практиките.

IOSCO – орган, който обединява финансови регулатори от САЩ, Европа и Азия, казва, че борсите все повече се превръщат в публично регистрирани компании през последните две десетилетия, като в някои случаи остават и саморегулиращи се, пише Ройтерс.

Борсите се разширяват географски и се диверсифицират чрез технологиите и услугите за данни, посочва се в доклад на международния орган. Те отиват далеч отвъд традиционната си роля на листване и търговия с акции под обща структура, допълва се в доклада.

В Европа Brexit допринесе за увеличеното трансгранично функциониране на борси и други видове места за търговия, пишат още от международния орган.

„Развитието на пазара повлия на начина, по който са организирани борсите и групите за обмен, което потенциално може да създаде нови конфликти на интереси, както и оперативни и организационни взаимозависимости“, казват от IOSCO. „Това може да доведе до потенциални рискове и предизвикателства по отношение на регулаторните функции и отговорности на борсите, както и надзорни въпроси“, допълват от органа.

В някои групи за обмен с множество управителни съвети директорите участват в много от управителните съвети - практика, известна като dual-hatting – с цел намаляване на разходите и сложността.

Тази практика обаче може да наруши способността на членовете на борда да действат в най-добрия интерес на всяка борса, която обслужват, особено когато има различни или конкуриращи се интереси в борсовата група или между акционерите, казват от IOSCO.

Докладът предлага шест „добри практики“ за регулаторите, за да оценят как борсите са структурирани, да осигурят независимост в начина, по който борсите изпълняват своите регулаторни задължения, и като гарантират, че контролът се поддържа на ниво за всяка отделна борса в групата.

Регулаторите трябва също така да осигурят адекватен мониторинг на дейностите на мултинационалните борсови групи, работещи в тяхната юрисдикция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още