IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започна борсовата сесия с над 250 пункта ръст*

Индексът отчете три поредни дни на загуби

17:37 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Сесията на Wall Street започна с повишения на цените на акциите, докато инвеститорите се опитват да се възстановят от последователните загуби на индекса на "сините чипове" Dow Jones през тази седмица.

При отварянето на борсата индексът нарасна с 291 пункта, или 0,7%, предава CNBC. Към 17:00 ч. българско време ръстът се забавя до 0,39% на сто.  

Индексът S&P 500 се повишава 0,85%, докато Nasdaq добавя 0,85%.

Акциите на технологичния гигант Nvidia поскъпват с 1,5%, а тези на Meta – с 3 на сто. Цената на акциите на Microsoft нараства с 1,3%. С 15,2 на сто се повишава пазарната оценка на Levi Strauss & Co, след като търговецът на дребно надмина очакванията на анализаторите за печалбите през първото тримесечие на годината.

Според данни, публикувани в четвъртък, първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са се увеличили повече от очакваното през миналата седмица, като достигат най-високото си ниво от края на януари. Други данни, публикувани от Министерството на търговията на САЩ, показват увеличение на търговския дефицит до 68,9 млрд. долара през февруари, малко повече от оценката на Dow Jones.

Страховете на инвеститорите, че Федералният резерв може да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго, натежават върху акциите тази седмица.

Председателят на Фед Джером Пауъл в сряда заяви, че макар все още да има надежда за намаляване на лихвените проценти тази година, централните банкери ще се нуждаят от повече доказателства, че инфлацията се движи към целта на централната банка от 2%. В резултат на това Wall Street коригира очакванията си за намаляване на лихвените проценти.

Данните за търговията с фючърси на фондовете на Фед сега предполагат 58,5% вероятност за намаление на лихвите по време на срещата на членовете на Федералния резерв през юни, което е спад от около 70% миналата седмица, изчислява CME FedWatch Tool.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните облигации намалява до 4,327%, а тази по 30-годишните облигации - до 4,476%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, намалява с 0,27 на сто, до 103,96 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола леко се понижава. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,03% до 89,32 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 0,09% до 85,35 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,37 на сто до 2306,4 долара за тройунция.

Данните са актуални към 17:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още