IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изпрати вяла сесия в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Цената на акциите на Nvidia се понижи с 2%, а няколко други компании с голяма пазарна капитализация също се озоваха на отрицателна територия

23:39 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията във вторник с лек спад, тъй като инвеститорите не успяха да си върнат положителната инерция преди публикуването на ключови данни за инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Индексът с 30 компании се понижи с 9,13 пункта до ниво от 38 883,67 пункта. В най-ниската си точка по време на сесията той губеше 320,71 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 0,14% до равнище от 5209,91 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,32% и завърши деня на ниво от 16 306,64 пункта.

Книжата на производителя на чипове Nvidia поевтиняха с 2%, а няколко други компании с висока пазарна капитализация също се озоваха на отрицателна територия, като Meta и Netflix отбелязаха спад от съответно 0,5% и 1,6 на сто.

Индексът на потребителските цени през март ще бъде публикуван утре. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват инфлацията да е нараснала с 0,3 на сто през март на месечна база.

Инвеститорите ще следят внимателно данните в търсене на знаци кога Федералният резерв ще започне да понижава лихвите. Към момента не е сигурно дали централната банка ще намали лихвите през юни, показва инструментът FedWatch на CME Group.

Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial Group, коментира, че разпродажбите може да са сезонна реакция седмица преди Деня на данъците.

„Има много хора, които продават активи, за да плащат данъци. Това се случва всяка година. Затова има нещо като съчетаване на тези многобройни фактори“, отбелязва той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 4,358% и 4,494%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу до ниво от 104,1 пункта. Еврото отбелязва спад до 1,086 долара, а паундът поскъпва до 1,268 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват леко до 151,75 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи за втори пореден ден във вторник след паузата в силния ръст през последно време, а трейдърите следят накъде ще поеме конфликтът в Близкия изток.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юни поевтиняха с 96 цента до 89,42 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,20 долара до 85,23 долара за барел.

Цената на златото продължи рекордния си ръст и във вторник под влиянието на активното купуване и геополитическите рискове. Американските фючърси върху златото прибавиха 0,4% до ниво от 2360,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още