IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия трябва да намери 20 млрд. евро, за да изпълни бюджетните обещания за 2025 г.

Според прогноза на правителството дългът ще започне да се понижава по-осезаемо от 2028 г., когато ще избледнеят ефектите от данъчните стимули за обновяване на жилищата

21:45 | 10.04.24 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия трябва да намери 20 млрд. евро, за да финансира бюджетните ангажименти за следващата година. Това показват нови правителствени прогнози, които подчертават трудния фискален път пред правителството на премиера Джорджа Мелони, пише Ройтерс.

В документ на италианското Министерство на финансите Рим потвърждава ангажимента си за постепенно намаляване на годишния бюджетен дефицит в съответствие с параметрите на Европейския съюз (ЕС) въпреки замъглените икономически перспективи.

За 2025 г. Министерството на финансите прогнозира съотношение на дефицита към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 3,7%. Дефицитът може да нарасне до 4,6%, ако Мелони разшири редица мерки за разходи и намаляване на данъците, които правителството вече трудно финансира и тази година.

Разликата между двете прогнози – 0,9 пункта от БВП, е еквивалентна на малко над 20 млрд. евро, ако се приеме оценката на Министерството на финансите на Италия за брутния вътрешен продукт за следващата година.

Ще са необходими още 23 млрд. евро годишно, ако мерките се запазят в сила през 2026 и 2027 г.

Пакетът включва намаления на социалните вноски и данъците върху доходите за работниците с ниски и средни доходи в размер на около 15 млрд. евро.

Като алтернатива правителството може да финансира мерките чрез комбинация от съкращения на разходите и увеличения на данъците. Така дефицитът няма да претърпи промени.

Италия обеща разумен подход към държавните финанси в съответствие с последната реформа на фискалните правила на ЕС, които налагат стабилно намаляване на дефицита и дълга от 2025 г. за период от четири до седем години.

Министърът на икономиката Джанкарло Джорджети коментира, че Италия ще преговаря с Европейската комисия (ЕК) за удължаване на своя път на фискални корекции до седем години.

Публичният дълг на Италия, вторият по големина в еврозоната като съотношение към производството и под внимателно наблюдение от рейтингови агенции и пазари, се прогнозира да нарасне до 139,8% от БВП през 2026 г. от 137,3% през 2023 г., преди да спадне леко до 139,6% през 2027 г., според последните прогнози.

Джорджети приписва тази тенденция на „опустошителното въздействие“ на скъпите стимули за обновяване на жилищата, които ще продължат да тежат върху публичните финанси въпреки скорошните правителствени ограничения, поради това, че хората намаляват завършените строителни работи от своите данъчни сметки.

Според правителствените прогнози съотношението дълг/БВП на Италия ще започне да се понижава по-осезаемо от 2028 г., когато ще избледнеят ефектите от тези стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още