IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават, докато опасенията за търсенето растат*

Фючърсите върху сорта Брент за юни спадат с 56 цента

09:35 | 17.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола отбелязват понижения в сряда, тъй като притесненията за глобалното търсене поради слабата икономическа динамика в Китай и вероятното нарастване на търговските запаси в САЩ надделяват над опасенията за предлагането, породени от ескалацията на конфликта в Близкия изток.

Фючърсите върху сорта Брент за юни се понижават с 56 цента, или 0,62%, до 89,46 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол WTI за май спадат с 63 цента, или 0,74%, до 84,73 долара за барел, предаде Ройтерс.

Цените на „черното злато“ се понижават от началото на седмицата, тъй като редица фактори оказват натиск върху настроенията на инвеститорите. От понеделник вниманието е насочено и към това как Израел може да отговори на нападението на Иран през уикенда.

В Китай, най-големия вносител на петрол в света, икономиката нарасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие, но няколко показателя за март, включително инвестициите в недвижими имоти, продажбите на дребно и промишленото производство, показват, че търсенето в Поднебесната империя остава слабо.

Според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт от вторник, запасите от суров петрол в САЩ са нараснали през миналата седмица повече от очакваното от анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Официални данни се очакват по-късно днес.

В Близкия изток третата среща на военния кабинет на Израел, на която трябва да се вземе решение за отговор на първата в историята пряка атака от страна на Техеран, беше отложена от вторник за сряда. Междувременно анализаторите не очакват безпрецедентният удар да предизвика драматични санкции върху износа на ирански петрол от страна на администрацията на Байдън поради опасения за повишаване на цените на "черното злато" и разгневяване на най-големия купувач - Китай.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още