IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пада с 1% на фона на преговорите между „Хамас“ и Израел*

Инвеститорите очакват и заседанието на Федералния резерв на САЩ на 1 май

09:35 | 29.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в понеделник, заличавайки печалбите от петък, тъй като мирните преговори между Израел и „Хамас“ в Кайро намалиха опасенията от разрастване на конфликта в Близкия изток. В същото време данните за инфлацията в САЩ допълнително затъмниха перспективите за скорошно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняха с 1 долар, или 1,1%, до 88,50 долара за барел, преди да се върнат нагоре до цена от 88,55 долара за барел. Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 84 цента, или 1%, до 83,01 долара за барел.

Делегация на „Хамас“ ще посети Кайро в понеделник за мирни преговори с израелската страна. В събота израелският външен министър заяви, че планираното нахлуване в Рафах, където са подслонени повече от един милион разселени палестинци, може да бъде отложено, ако бъде постигнато споразумение, което да включва освобождаването на израелски заложници.

Говорител на Белия дом заяви, че Израел се е съгласил да изслуша опасенията на САЩ относно хуманитарните последици от потенциалната атака.

Инвеститорите очакват и заседанието на Федералния резерв на 1 май, след което ще стане ясно дали финансовата институция е взела решение за намаляване на лихвените проценти.

Данните от петък показват, че инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,7% през 12-те месеца до март, което е над целта на Фед от 2%. По-бавната инфлация би увеличила вероятността за намаляване на лихвените проценти, което би стимулирало икономическия растеж и търсенето на петрол.

Доларът поскъпна заради перспективата за по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време. По-силният долар пък оскъпява петрола за тези, които търгуват в други валути.

Допълнително влияние върху перспективите за търсенето на „черно злато“ оказа и фактът, че ръстът на промишлените печалби в Китай се е забавил през март, както показаха официалните данни. Това е поредният знак за слабото вътрешно търсене във втората по големина икономика в света.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още