IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват на зелено нова седмица от сезона на отчетите

Инвеститорите са в очакване на ключови икономически данни, както и на решението на Фед за лихвите

19:55 | 29.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията в понеделник с повишения, докато инвеститорите са в очакване на решенията на централни банки, финансови отчети и излизането на важни данни през тази седмица, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,1% нагоре, след като повечето сектори се озоваха на зелено.

Графика: CNBC Графика: CNBC

Цената на акциите на Philips се повиши с 29%, тъй като нидерландският гигант в производството на медицинско оборудване се съгласи да плати 1,1 млрд. долара, уреждайки казус в САЩ, свързан с изтеглянето на част от неговите устройства за лечение на сънна апнея.

Френската Atos пък записа 19% ръст на борсата, след като потвърди, че френското правителство е отправило оферта за три стратегически важни части на бизнеса – киберпродукти, критични системи и напреднали изчисления.

Междувременно инвеститорите са в очакване на новото решение за лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, което ще бъде взето след нови по-високи от очакваното данни за инфлацията от миналия петък. До голяма степен се очаква централната банка да запази лихвите без промяна, но инвеститорите ще следят отблизо пресконференцията на председателя на Фед Джером Пауъл.

От своя страна, борсите в Съединените щати започнаха на зелено търговията в понеделник, благодарение на част от технологичните гиганти с мегакапитализация, докато инвеститорите чакат решението на Фед и част от новите финансови отчети.

Индексът на потребителските цени в Германия е нараснал с 2,4% през април спрямо година по-рано, обявиха властите в страната. Показателят се е увеличил с 0,6% спрямо март, когато записа 2,3% ръст на годишна база. Данните са предварителни и и са хармонизирани, за да бъдат сравними в еврозоната, отбелязват от статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още