IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телематик" ще изплати като дивидент 55% от печалбата за 2023 г.

Брутната сума на акция възлиза на 0,9 лева, печалбата за първото тримесечие се свива с почти 25% на годишна база

14:18 | 02.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Телематик Интерактив България“ АД ще изплати на акционерите дивидент в размер на 55% от печалбата за 2023 г. Дивидентът ще бъде гласуван на редовното годишно общо събрание на дружеството, което е свикано на 3 юни. Документите за заседанието са публикувани на сайта x3news.com.

Според индивидуалния финансов отчет на дружеството за първото тримесечие на годината ръстът на приходите отново изостава от темповете на повишение на разходите, което свива печалбата за отчетния период.

Дружеството увеличава броя на клиентите за отчетния период, а средният разход на клиент в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. нараства с 2 лева до 99 лева.

Общо събрание и предстоящ дивидент

След като на 3 юни акционерите одобрят одитирания отчет за 2023 г. и докладите на одита и ръководството, те ще гласуват и дивидент от печалбата.

Предвижда се 55% от печалбата за 2023 г., или общо близо 11,7 млн. лева, да бъдат изплатени на акционерите. Брутната сума на акция е 0,9 лева.

Остатъкът в размер на над 9,4 млн. лева ще се отнесе като неразпределена печалба.

Дружеството ще изплати на акционерите гласувания дивидент на един транш в рамките на до 60 дни от провеждането на общото събрание. Право на дивидент ще имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент на 14-ия ден след деня на общото събрание.

Компанията вече изплати един извънреден дивидент в началото на годината – малко над 5 млн. лева общо, или по 0,39 лева бруто на акция, от неразпределената печалба за минали години. С предложения дивидент от печалбата за 2023 г. общата сума, която дружеството ще изплати на акционерите тази година, ще достигне 1,29 лева на акция.

Финансово представяне през първото тримесечие

Дружеството отчита почти приходи от дейността за първото тримесечие на годината от 29,5 млн. лева в сравнение с над 27,5 млн. лева година по-рано, което е със 7% повече на годишна база. Общо 92% от приходите, или почти 27,1 млн. лева, се формират от казино игри, които нарастват с почти 8% в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.

Делът на приходите от спортни залагания формират 8% от общите оперативни приходи, или малко над 2,3 млн. лева. Дружеството въведе нова платформа за спортни залози през миналата година.

Активните клиенти достигат 99 145 броя месечно, което представлява ръст от над 4,2% на годишна база и 17,6% спрямо последното тримесечие на 2023 г. Основният принос за увеличението идва от новите бонус програми и промоции, които са увеличили новите регистрации и процента на конверсия.

Средният приход на клиент достига 99 лева за периода януари-март при 97 лева година по-рано и 116 лева за януари-март 2022 г.

Общите разходи на „Телематик Интерактив България“ за първото тримесечие на годината нарастват с почти 17% до над 24,5 млн. лева в сравнение с малко над 21 млн. лева година по-рано. Най-голям дял в отчетените от дружеството разходи заемат разходите за доставчици на игри, реклама, платежни услуги и данък по Закона за хазарта, които формират 85% от оперативните разходи на дружеството.

За периода разходите за маркетинг и реклама се увеличават с 27% до 5,5 млн. лева. Разходите за възнаграждения нарастват с 43% до 2,1 млн. лева както поради увеличението на броя на служителите, така и на средното възнаграждение, вкл. и в Перу, където предстои стартиране на дейност.

Компанията приключва първото тримесечие с печалба в размер на над 4,7 млн. лева при 6,25 млн. лева за първото тримесечие на 2023 г., което е с почти 25% повече на годишна база.

В последната година акциите на „Телематик Интерактив България“ поскъпват с почти 20%, а пазарната капитализация достига близо 203,5 млн. лева. Към 29 април дружеството е изкупило 1263 броя собствени акции, представляващи 0,0097% от правата на глас, съгласно програмата за обратно изкупуване на до 388 800 бр. собствени акции, приета по-рано тази година.

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още