IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибавя над 300 пункта след по-слабите от очакванията данни за трудовия пазар в САЩ*

И трите основни индекса отвъд Океана се насочват към седмичен ръст

18:40 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси отвъд Океана започват сесията в петък със силен ръст, след като по-слабите от очакванията данни за работните места в САЩ през април засилиха надеждите, че Федералният резерв може да започне скоро да понижава лихвите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 330 пункта и е на ниво от 38,554,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,88% до равнище от 5108,52 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 1,69% до ниво от 16 108,26 пункта.

Докладът за работните места извън земеделието, публикуван в петък, показа, че през април са били създадени 175 хил. нови работни места, под очакванията за 240 хил. работни места на икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Безработицата се е повишила до 3,9% спрямо 3,8% предходния месец, сочат данни на Бюрото за трудова статистика. Данните за заплатите също бяха под очакванията, което е насърчителен знак за инфлацията.

„Това наистина смекчи опасенията на инвеститорите, че икономиката може да прегрява или отново да се ускорява и съживява надеждите за понижения на лихвите“, коментира един от главните инвестиционни стратези в компанията John Hancock Investment Management Емили Роланд. „Затова доходността намалява, облигациите отбелязват силен ръст, а фондовите пазари са нагоре. Лошата новина за трудовия пазар означава, че Фед може да започне да понижава лихвите по-късно тази година“, допълва тя.

След по-слабия от очакванията ръст на работните места през април и умерените ръстове на заплатите трейдърите очакват второ понижаване на лихвите до края на годината. Вероятността нарасна до около 72% в петък, след като намаля до под 50% предишния ден, показват данните от FedWatch на CME Group за цените на фючърсните пазари.

Доходността по облигациите също намалява след публикуването на доклада за пазара на труда, като тази по 10-годишните ДЦК се понижава до 4,5%, а доходността по 30-годишните облигации спада до 4,6 на сто.

На заседанието на Федералния резерв в сряда председателят Джером Пауъл заяви, че централната банка е готова да предприеме действия, ако безработицата се повиши.„Готови сме също да реагираме на неочаквано отслабване на трудовия пазар“, каза Пауъл.

С движенията в петък и трите основни индекса се насочват към седмичен ръст. Dow и Nasdaq прибавят по около 1,3%, а S&P 500 е нагоре с 0,6%.

Силни тримесечни отчети от основни компании в Dow също допринасят за стабилния ръст в петък. Цената на акциите на Apple нараства с 6,7%, след като тя обяви обратно изкупуване на акции на стойност 110 млрд. долара и надмина очакванията за печалбата си.

Книжата на Biotech Amgen поскъпват с 12%, след като компанията отчете по-силна от прогнозите печалба и даде положителна актуална информация за експерименталното си лекарство срещу затлъстяване. Акциите на компанията се насочват към най-добрия си ден от 2009 г. насам.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижава с 0,33% до ниво от 104,95 пункта. Еврото и паундът поскъпват до нива от съответно 1,077 долара и 1,256 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязват спад от 0,56% до 152,78 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повишава, но се насочва към най-голямото си седмично понижение от три месеца насам, тъй като несигурността около търсенето и високите лихвени проценти водят до разпродажби, ограничени от перспективата ОПЕК+ да продължи да намалява добива. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юли поскъпват с 31 цента до 83,98 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юни прибавят 26 цента до равнище от 79,21 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото се насочват към втори пореден седмичен спад, въпреки че цената на благородния метал остава стабилна в петък, докато инвеститорите обмислят данните за работните места в САЩ. Фючърсите поевтиняват с 0,4% до ниво от 2301,30 долара за тройунция. 

*Информацията е актуална към 18,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още