IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 400 пункта след нарасналите надежди за понижаване на лихвите от Фед

S&P 500 записа най-добрия си ден от февруари насам

23:59 | 03.05.24 г.
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Основните щатски индекси отбелязаха силен ръст в петък след по-слабите от очакванията данни за работните места през април. Те засилиха надеждите, че Федералният резерв може да започне скоро да понижава лихвите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 450,02 пункта и завърши седмицата на ниво от 38 675,68 пункта. Широкият измерител S&P 500 нарасна с 1,26% до равнище от 5127,79 пункта и записа най-добрия си ден от февруари насам. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 1,99% до ниво от 16 156,33 пункта.

И трите основни индекса записаха печеливша седмица. Dow и Nasdaq постигнаха ръст от съответно 1,14% и 1,43%, а S&P 500 прибави 0,55%.

Публикуваният в петък доклад за работните места извън земеделието показа, че през април са били прибавени 175 хил. нови работни места, под очакваните от икономисти, анкетирани от Dow Jones 240 хил. Безработицата е нараснала до 3,9% спрямо 3,8% предходния месец, показаха данни на Бюрото за трудова статистика. Ръстът на заплатите също беше под очакванията в насърчителен знак за инфлацията.

„Това наистина смекчи опасенията на инвеститорите, че икономиката може да прегрява или отново да се ускорява и съживява надеждите за понижения на лихвите“, коментира един от главните инвестиционни стратези в компанията John Hancock Investment Management Емили Роланд. „Затова доходността намалява, облигациите отбелязват силен ръст, а фондовите пазари са нагоре. Лошата новина за трудовия пазар означава, че Фед може да започне да понижава лихвите по-късно тази година“, допълва тя.

След по-слабия от очакванията ръст на работните места през април и умерените ръстове на заплатите трейдърите очакват второ понижаване на лихвите до края на годината. Вероятността за намаляване на лихвените проценти с 25 базисни пункта през септември нарасна до близо 50%, показват данните от FedWatch на CME Group за цените на фючърсните пазари.

Доходността по облигациите също намаля след публикуването на доклада за пазара на труда, като тази по 10-годишните ДЦК се понижи до 4,497%, а доходността по 30-годишните облигации спадна до 4,66 на сто.

Движенията бяха от полза за чувствителните към доходността по облигациите технологични компании с голяма пазарна капитализация. Книжата на Nvidia и на Advanced Micro Devices поскъпнаха с над 3%. Цената на акциите на Microsoft и на Meta Platforms прибави по 2%, а секторът на информационните технологии в S&P 500 отбеляза ръст от 3%.

Силни тримесечни отчети от основни компании в Dow също допринесоха за стабилния ръст в петък. Цената на акциите на Apple нарасна с 6%, след като тя обяви обратно изкупуване на акции на стойност 110 млрд. долара и надмина очакванията за печалбата си.

Книжата на Biotech Amgen поскъпнаха с близо 12%, след като компанията отчете по-силна от прогнозите печалба и даде положителна актуална информация за експерименталното си лекарство срещу затлъстяване. Акциите на компанията отбелязаха най-добрия си ден от 2009 г. насам.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,21% до ниво от 105,08 пункта. Еврото остана непроменено на ниво от 1,076 долара, а паундът поскъпна до равнище от 1,254 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязаха спад от 0,42% до 152,98 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи и отбеляза най-големия си седмичен спад от три месеца насам, тъй като несигурността около търсенето и високите лихвени проценти водят до разпродажби, ограничени от перспективата ОПЕК+ да продължи да намалява добива.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юли поевтиняха със 71 цента до 82,96 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юни отписаха 84 цента до равнище от 78,11 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха до едномесечно дъно в петък и продължиха корекцията спрямо силния ръст миналия месец, след като инвеститорите постигнаха печалби, а геополитическите рискове отслабнаха. Фючърсите са на ниво от 2311,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 04.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още