IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна преди срещата на ОПЕК+*

Брентът завърши миналата седмица с поевтиняване от около 2%, а WTI загуби близо 3 на сто

09:43 | 27.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола остават стабилни в понеделник, докато инвеститорите се подготвят за срещата на ОПЕК+ на 2 юни. Тогава се очаква производителите да обсъдят запазването на доброволното намаляване на добива до края на годината, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент за юли поскъпнаха с 18 цента до 82,30 долара за барел, а тези за август - с 25 цента до 82,09 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 24 цента до 77,96 долара за барел.

Брентът завърши миналата седмица с поевтиняване от около 2%, а WTI загуби близо 3 на сто, след като протоколите от заседанието на Федералния резерв показаха, че някои централни банкери биха били склонни да повишат допълнително лихвените проценти, ако смятат, че това е необходимо за овладяване на упоритата инфлация в САЩ.

Предстоящата среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известна като ОПЕК+, беше изместена с един ден и ще се проведе онлайн. Производителите ще обсъдят дали да удължат доброволното съкращаване на добива с 2,2 млн. барела дневно през втората половина на годината, като източници от ОПЕК+ заявиха, че този ход е много вероятен.

Очаква се петролните фючърси да запазят днешните си ръстове поради очакванията за удължаване на съкращенията, посочи Суганда Сачдева, основател на базираната в Делхи изследователска фирма SS WealthStreet.

„Въпреки това траекторията на ценовото движение ще бъде значително повлияна от данните за индекса на производствените цени (PPI) в САЩ, очаквани през седмицата, които на свой ред ще определят подхода на Фед към потенциални корекции на лихвените проценти“, добави тя.

В комбинация с други 3,66 млн. барела дневно до края на годината, съкращенията на добива се равняват на близо 6% от световното търсене на петрол. ОПЕК очаква още една година на сравнително силен ръст на търсенето на „черно злато“ от 2,25 млн. барела дневно, докато Международната агенция по енергетика очаква много по-бавен ръст с около 1,2 млн. барела дневно.

Анализаторите на ANZ посочват, че ще наблюдават потреблението на бензин, докато Северното полукълбо навлиза в летния сезон, който традиционно е силен по отношение на пътуванията.

„Въпреки че се очаква пътуванията по празниците в САЩ да достигнат своя връх след пандемията от Covid-19, подобрената горивна ефективност и електрическите превозни средства могат да доведат до запазване на слабото търсене на петрол“, смятат експертите. Но добавят, че това може да бъде компенсирано от нарастващите пътувания по въздух.

Отделно от това Goldman Sachs повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2030 г. до 108,5 млн. барела дневно от 106 млн. барела дневно. Инвестиционната банка също така заяви, че очаква пикът на търсенето на „черно злато“ да настъпи до 2034 г. при 110 000 млн. барела дневно, последван от дългосрочно плато до 2040 г.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още