IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телематик" започва да изплаща дивидента от печалбата за 2023 г. от 2 юли

Акционерите са одобрили разпределянето на над 50% от печалбата за миналата година

06:51 | 04.06.24 г.
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Акционерите на „Телематик Интерактив България“ АД са одобрили разпределянето на над 50% от печалбата за 2023 г. като дивидент.

Дружеството ще започне да изплаща дивидента от 2 юли 2024 г., съобщават от компанията чрез Българската фондова борса (БФБ).

Брутният дивидент възлиза на 0,9 лева на акция, а нетният – на 0,86 лева.

Общата сума е в размер на 11 661 677,1 лева. Сумата е изчислена при отчитане на обратно изкупените 2 599 броя собствени акции към датата на провеждане на общото събрание (3 юни), по които не следва да се изплаща дивидент, уточняват от дружеството.

Право да получат дивидент ще имат акционерите, вписани в книгата на акционерите, водена от „Централен депозитар“ АД, на 14-тия ден след датата на провеждане на общото събрание, или 17 юни.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 13 юни 2024 г.

Изплащането на дивидента ще се осъществява чрез инвестиционните посредници и „Първа инвестиционна банка“ АД.

Компанията вече изплати един извънреден дивидент в началото на годината – малко над 5 млн. лева общо, или по 0,39 лева бруто на акция, от неразпределената печалба за минали години. С предложения дивидент от печалбата за 2023 г. общата сума, която дружеството ще изплати на акционерите тази година, ще достигне 1,29 лева на акция.

В последната година акциите на „Телематик“ поскъпват с над 10%, а пазарната капитализация е почти 202,2 млн. лева.

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още