IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг заменя НАТО за Норвежката централна банка

Той сменя на поста отиващия си гуверньор, но все още не е ясно кога ще встъпи в длъжност

13:51 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Столтенберг. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: Bloomberg LP

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще е следващият гуверньор на Норвежката централна банка – избор, който може да се окаже спорен, като се има предвид близостта му с управляващата партия и притесненията за независимостта на регулатора.

Бившият премиер ще смени на поста отиващия си управител Ойстейн Олсен, като датата за това предстои да бъде уточнена, става ясно от изявление, публикувано в петък и цитирано от Bloomberg.

Столтенберг обеща да изкара пълния си мандат начело на НАТО. Смяната се случва в ключов момент за алианса, който е изправен пред един от най-лошите си конфликти с Русия може би от Студената война насам, растяща липса на доверие и противопоставяне между някои от страните членки.

Норвежкото финансово министерство предпочете Столтенберг пред заместник-управителя Ида Волден Бахе, която ще е начело на централната банка, докато новият управител встъпи в длъжност.

Изборът също така пренебрегва и политическите призиви за отказ от кандидатурата на Столтенберг, който е близък приятел и бивш политически ментор на премиера и лидер на Работническата партия Йонас Гар Сторе.

Въпреки че богатата на петрол Норвегия успя да се справи по-добре с икономическите ефекти от пандемията, отколкото други страни, тя бе и една от първите страни в света с най-търгувани валути, която увеличи лихвените проценти миналата година.

На последната си среща миналия месец ръководството на централната банка остави без промяна основните лихви, но намекна, че готви ново повишение през март. Повечето анализатори очакват повишенията да са поне три през тази година.

Столтенберг, който е икономист по образование, бе премиер на Норвегия два пъти, като също така е бил и финансов министър. Въпреки че Сторе се дистанцира от избора, някои политици, включително бившият премиер Ерна Солберг, заявиха, че подобно решение би повдигнало въпроси за независимостта на централната банка.

От министерството на правосъдието на Норвегия заявиха миналия месец, че приятелството на Столтенберг и Сторе не представлява конфликт на интереси. С новата си позиция управителят на централната банка също така ще отговаря и за норвежкия държавен инвестиционен фонд, който е и най-големият в света със своите 1,3 трлн. долара.

От финансовото министерство уточниха, че се очаква датата на стъпване в длъжност на новия гуверньор да е около 1 декември, но това ще зависи от скорошното подписване на договора за наемане на работа на Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още