IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор звезда ще стане член на надзорния съвет на Deutsche Bank

Ингве Слингстад бе ръководител на Норвежкия държавен инвестиционен фонд, а сега влиза в Борда на най-голямата германска частна банка

15:31 | 26.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT</em></p>

Снимка: EPA/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT

Дълги години Ингве Слингстад беше един от най-влиятелните инвеститори в света. Като ръководител на Норвежкия държавен инвестиционен фонд той управлява активи, равняващи се на около един трилион евро. Фондът, който Слингстад ръководи от 2008 г. до 2020 г., се счита за най-големия акционер в света, притежаващ дялове в над 9000 компании по целия свят. Сега той ще бъде избран за член на надзорния съвет на Deutsche Bank, както обяви институцията в петък. Акционерите трябва да го изберат на следващото годишно общо събрание на 19 май. В надзорния орган на банката той ще замени досегашния мениджър на Google Герхард Ешелбек, който няма да се кандидатира за преизбиране след изтичането на петгодишния си мандат.

Deutsche Bank се надява, че 59-годишният Слингстад ще даде тласък най-вече за подобряване на устойчивостта и за трансформиране на отдела за индустриалните клиенти към по-щадящо отношение към климата.

„Ще се възползваме от неговата мрежа (на познанства) във финансовата индустрия в световен мащаб, както и от богатия му опит като един от пионерите на устойчивите инвестиции и фокуса му върху актуалните въпроси на политиката в областта на климата и енергетиката", каза Майри Кларк, председател на Комисията по номинациите към Надзорния съвет. Слингстад заяви: „Deutsche Bank играе решаваща роля за бъдещето на европейската финансова индустрия и за финансирането на прехода към устойчива и въглеродно неутрална икономика”.

Промяна на върха на надзорния съвет

В лицето на Слингстад председателят на надзорния съвет Паул Ахлайтнер отново се сдобива с мениджър, който се ползва с голямо уважение на финансовите пазари, малко преди напускането си през май. Самият той заяви, че с това назначение остава верен на подхода си „да събере високо компетентни специалити в един разнообразен надзорен съвет, от чийто опит и преценка банката печели". След десет години начело Ахлайтнер ще се оттегли от поста председател на надзорния съвет на следващото общо събрание. Той ще бъде наследен от нидерландския финансов мениджър Александър Вайнендс.

Докато преди време банката привлече Ешелбек, който сега напуска, за да повиши компетентността в областта на IT в надзорния съвет, сега самият Вайнендс се смята за експерт по техническите въпроси.

Слингстад успешно управляваше Норвежкия държавен инвестиционен фонд, който трябва да увеличи приходите на страната от богатите ѝ петролни залежи за бъдещите поколения, и неведнъж е предизвиквал вълнение с високите си морални стандарти за своите инвестиции. Но в самия край на дейността си той предизвиква сериозен корупционен скандал за себе си и за институцията. По онова време норвежки вестник разкрива, че Слингстад, заедно с още няколко големи представители на норвежката политическа сцена и предприемачи, е бил поканен от управителя на хедж фонд Николай Танген на конференция във Филаделфия, САЩ, през 2019 г. - включително на концерт на Стинг и полет на връщане с частен самолет. Особено пикантното в случая е, че малко след това Танген е назначен за наследник на Слингстад и понастоящем оглавява държавния инвестиционен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още