IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi не успя да намери купувач за руския си бизнес

Американската банка ще закрие руските си клонове и ще понесе удар за 170 млн. долара

14:36 | 26.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Citi не успя да намери купувач за руския си бизнес

Американската финансова корпорация Citigroup обяви, че ще започне да закрива филиалите си в Русия, след като досегашните опити за продажбата им са били неуспешни. В четвъртък Citi обяви в Ню Йорк, че ще закрие 15 клона с около 2300 служители в страната. Банката вече обяви през 2021 г. намерението си да се оттегли от Русия, предава DPA. 

След нахлуването в Украйна - когато много други банки прекратиха дейността си в Русия - през пролетта Citi обяви, че ще активизира усилията си за продажба на бизнеса си. Въпреки това банката не успя да намери купувачи за руския си бизнес, който се превърна в проблем заради войната и санкциите.

„През последните няколко месеца проучвахме няколко стратегически варианта", заяви мениджърът на Citi Тити Коул. С оглед на „многото усложняващи фактори" обаче вече е ясно, че ликвидирането на подразделението е най-целесъобразно. Американската банка очаква да понесе разходи в размер на 170 млн. долара във връзка с решението, но те вероятно ще бъдат разпределени през следващите 18 месеца.

Според Wall Street Journal преговорите за продажба на активите с руската банка ВТБ са се провалили заради санкциите. По собствени данни в края на юни Citi все още участва в Русия с общ бизнес обем от 8,4 млрд. долара.

Банката има много по-силно присъствие в сравнение със своите американски конкуренти. Citi вече бе заделила провизии в размер на около 2 млрд. долара, за да се защити от просрочия и отписвания на заеми в Русия, както и от допълнителни тежести, свързани с войната в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
*** гaвнa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Не притесняйтесь, завтра будет работает с ново име - Ингушетская сити банка например. Ее, конечно не будет същото, но па телевизия пакажем как грамим запад! Как сделали и с Старбакса - сейчас се казва Старс кофе и прадайом редкие *** вместо кофе, но наши прапагандисти давольна пиют го и мляскат ой какое харошие кофе...хихи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Ако не си бях изгубил парите с други руски компании можеше да ги купя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още