IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трупането на провизии заради войната в Украйна свива печалбата на Citigroup с 46%

Банката добави 1,9 млрд. долара към резервите си през тримесечието, за да се подготви за евентуални загуби във връзка със своята експозиция към Русия

20:40 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският кредитор Citigroup Inc. отчете 46-процентен спад на печалбата за първото тримесечие, тъй като трябваше да трупа провизии заради рисковете около операциите си в Русия. Допълнително натежават върху резултатите още спадът в таксите за поемане на емисии от ценни книжа на първичния капиталов пазар и по-високите разходи, съобщава Ройтерс.

Банката с най-много глобални операции в САЩ добави 1,9 млрд. долара към резервите си през тримесечието, за да се подготви за евентуални загуби по отношение на своя руски бизнес и поради икономическото въздействие на войната в Украйна. 

Citigroup заяви, че е намалила експозицията си към Русия до 7,8 млрд. долара от 9,8 млрд. долара през декември. Ако конфликтът се развие по някои от по-умерените сценарии, кредиторът ще загуби не повече от 3 млрд. долара, което е по-малко от предишната оценка за 5 млрд. долара, изтъква банката.

Нетната печалба на Citigroup се свива до 4,30 млрд. долара, или до 2,02 долара за акция, спрямо 7,94 млрд. долара, или 3,62 долара за акция, година по-рано.

Анализаторите очакваха печалба от 1,55 долара за акция, според анкета на Refinitiv.

В същото време приходите на банката се понижават с 2% до 19,2 млрд. долара. Това се дължи главно на 43-процентния спад при приходите от инвестиционно банкиране на фона на миналогодишният прилив на сделки, включващи компании със специално предназначение (SPAC), който секна през последните месеци.

Приходите от Treasury and Trade Solutions - бизнесът с на Citi с услуги за интегрирано управление на паричните средства - растат с 18% поради по-големите постъпления от лихви и такси.

„Въпреки че геополитическата и макросреда станаха по-нестабилни, ние изпълняваме стратегията, която обявихме на последния Ден на инвеститора“, заяви главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър по време на преставането на резултатите.

Фрейзър оглавява цялостната трансформация на Citi, която изостава от финансовите резултати на своите американски конкурентни и трябва да изпълнява нареждания от американските банкови регулатори, за да коригира някои свои системи.

Този стремеж обаче доведе до увеличаване на разходите, които се повишиха с 10% през първото тримесечие, с изключение на тези при потребителския бизнес в Азия.

Въпреки спадовете Citi използва излишния капитал за обратно изкупуване на акции. За разлика от други големи банки, акциите ѝ се търгуват с отстъпка спрямо нетната им стойност, което прави обратното изкупуване привлекателно.

Банката върна 4 млрд. долара на акционерите през тримесечието, включително 1 млрд. долара под формата на дивидент.

Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още