IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo се сви с 21%, но надхвърли очакванията

Ограничаването на разходите е смекчило спада в ипотечното кредитиране на американската банка

16:34 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на американската банка Wells Fargo & Co се е понижила с 21% през първото тримесечие на годишна база, но задмина очакванията на Wall Street, след като ограничаването на разходите е смекчило спада в ипотечното кредитиране, предаде Ройтерс.

Като цяло заемите, отпуснати от банката, са нараснали с 3% през тримесечието, до голяма степен подпомогнати от кредитните карти и кредитирането за автомобили. Ипотечните заеми обаче са намалели с 33% спрямо година по-рано, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да укроти ускоряващата се инфлация.

"Нашите вътрешни показатели продължават да сочат силно финансово състояние на нашите клиенти, но Федералният резерв даде да се разбере, че ще предприеме действия, необходими за забавяне на инфлацията, и това със сигурност ще забави и икономическия растеж", заяви главният изпълнителен директор на банката Чарли Шарф. "Освен това войната в Украйна добавя допълнителен риск".

Wells Fargo разчита в голяма степен на приходите от своя бизнес за потребителско и корпоративно банкиране, тъй като няма голямо подразделение на капиталовите пазари като конкурентите си Goldman Sachs Group и Morgan Stanley.

Нелихвените разходи са се понижили с 1% заради по-малкия брой служители и продажби на бизнес в съответствие с плана на Шарф да спестява около 10 млрд. долара годишно в дългосрочен план.

Нетният лихвен доход се е увеличил с 5% през тримесечието на годишна база, подпомогнат от по-високите салда по заемите и намаляването на дългосрочния дълг.

Като цяло заемите са нараснали до 898 млрд. долара през последното тримесечие от 873,4 млрд. долара година по-рано. Потребителските разходи в САЩ се увеличават от месеци, тъй като страната излиза от пандемията и много от хората компенсират загубеното време за пътуване, пазаруване и хранене навън.

Ръководителите на някои от големите американски банки заявиха в началото на първото тримесечие, че потребителите имат големи парични наличности в своите банки и са нетърпеливи да харчат и вземат заеми.

Wells Fargo, четвъртият по големина кредитор в САЩ, отчете печалба от 3,67 млрд. долара, или 88 цента на акция, за трите месеца, приключили на 31 март, в сравнение с 4,64 млрд. долара, или 1,02 долара на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха банката да отчете печалба от средно 80 цента на акция, според данните на Refinitiv.

Общите приходи са спаднали с 5% на годишна база до 17,59 млрд. долара в сравнение с оценките за 17,8 млрд.  долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още