IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетенията в животозастраховането растат със 17% към края на юни

Увеличението на сумите по изплатените обезщетения на земеделските производители само за една година е със 164% на фона на зачестяващите природни бедствия

18:40 | 12.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарните данни към юни очертават забавяне в темпа на растеж в животозастраховането до 7,8% на годишна база при събран премиен приход от 319,3 млн. лева. Изплатените обезщетения в това направление възлизат на 131 млн. лева, със 17% повече спрямо първия шестмесечен период на миналата година, показва периодичният анализ на пазара на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Според него това развитие е свързано с тенденциите около „двигателя“ на интензивния растеж в животозастраховането през миналата година –  „Застраховка Живот, свързана с инвестиционен фонд“. Премийният приход по нея към юни е 110 млн. лева, с което се задържа ни нива, близки до тези от същия период на 2021 г. – един от най-успешните за тази бизнес линия. Само за сравнение, премийният приход по нея към 30 юни 2020 г. е бил 49 млн. лева.

По-значим ръст от 16% на прихода се отчита по линия на рисковите животозастраховки при събрана сума от 51 млн. лева, посочват от асоциацията, като се позовават на данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Според АБЗ повишеният интерес към здравните застраховки, очертал се през 2021 г., остава валиден и през тази година. По линия на застраховка „Заболяване“ премийният приход общо за пазара към края на юни възлиза на близо 107,4 млн. лева, като ръстът на годишна база е 19,6%. Изплатени са обезщетения в размер на 48 млн. лева, с 23% повече в сравнение със същия период на миналата година. 

Общо за застрахователния пазар премийният приход в края на юни достига 1,795 млрд. лева, като ръстът на годишна база спрямо юни 2021 г. е 9,8%. Изплатените обезщетения са с 9,3% по-високи спрямо същия период на 2021 г. и възлизат на 696,8 млн. лева. Данни за застрахователния пазар Източник: КФН Данни за застрахователния пазар Източник: КФН

От АБЗ информират, че пазарът на общо застраховане постига ръст на премийния приход от 10,3% на годишна база и към 30 юни е в размер на 1,476 млрд. лева. Изплатени са обезщетения за 565,7 млн. лева, като изменението на годишна база е 7,6%.

Автомобилното застраховане остава силно доминиращо. По застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите събраният премиен приход е 592 млн. лева, а нарастването - слабо, в рамките на 1,4%. По линия на застраховка „Каско“ се запазва трендът за по-значителен ръст на премийния приход от 15% до 405 млн. лева при подобен ръст на изплатените обезщетения от 14%, които достигат 163 млн. лева.

Общо премийният приход по бизнес линията „Пожар и природни бедствия“ остава на нива от предходната година – отчита минимален ръст от 0,7% на годишна база към юни. В тази бизнес линия по застраховка „Индустриален пожар“ се регистрира спад в премийния приход от 3,7% спрямо същия период на миналата година.

По застраховка „Пожар и други опасности“ премийният приход възлиза на 56 млн. лева с ръст от 8,6% на годишна база. По-значимо е нарастването на премийния приход по застраховка „Кражба, грабеж, вандализъм“ от 23,5%.

Земеделските застраховки заемат незначителен дял от премийния приход по общо застраховане, като все пак се отчита повишение на годишна база от 19,6% до 14 млн. лева. Същевременно, нарастването на сумите по изплатените обезщетения на земеделските производители само за една година е със 164%, на база на все по-зачестяващите природни бедствия на територията на България.

Данните на Комисията за финансов надзор за първото шестмесечие показват, че застрахователният пазар запазва стабилност и положителна посока на развитие, което следва да бъде оценено като особено добър резултат с оглед на сериозните предизвикателства пред икономиката и обществото – политическа нестабилност, икономически трудности и инфлация, проблеми с цялата верига на доставките, породени от пандемията и войната в Украйна. Въпреки наслагващите се трудности секторът остава устойчив продължава да изпълнява ролята за защита на собствеността и живота на гражданите и бизнеса, уверяват от АБЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още