IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ затяга контрола върху качеството на банкнотите и монетите в обращение

Банковият регулатор прие наредба, която определя максимална дневна сума за изплащане на вложителите, докато дадена банка се преструктурира

18:29 | 28.10.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) промени Наредба №18 за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в паричното обращение, съобщи пресцентърът на централната банка.

Банковият регулатор прави изменения и в условията на БНБ при предоставяне на тестови комплекти и мостри на банкноти и разменни монети, както и за извършване на тестове на машини за сортиране и машини за самообслужване. От 1 януари 2023 г. ще се прилага и нова тарифа на БНБ за предоставяне на тестови комплекти и мостри на нови емисии банкноти и разменни монети, както и за извършване на тестове на машини за сортиране и машини за самообслужване.

Промените в наредбата предвиждат възможност БНБ да откаже да даде писмено съгласие за възпроизвеждане на български банкноти и монети, въпреки че са изпълнени всички обективни изисквания. Това се прави в случаи, когато продуктът или материалът, върху който е възпроизведена българска банкнота или монета, създава предпоставка за измама, или обичайната му употреба води до уронване на престижа и авторитета на националната парична единица.

За спазване на изискванията на наредбата БНБ предвижда контрол с проверки от „таен клиент“ или чрез дистанционен (документален) контрол на банките, доставчиците на услуги, финансовите институции и обменните бюра.

Освен производителите на машини или техните представители, вече и банките, доставчиците на услуги или сервизните оператори ще могат да подават заявления с искане да им бъдат предоставени тестови комплекти с истински годни и негодни български банкноти и монети за настройки на машини за сортиране и машини за самообслужване.

Промените предвиждат също така въвеждане на такса за извършване на контролни тестове, при които заявителят ще заплаща разноските на БНБ за пътни, дневни и нощувки в случаите, в които те не се правят в Касовия център на централната банка в София. От БНБ съобщиха, че е актуализиран размерът на таксите, дължими за предоставяне на тестови комплекти с истински български банкноти/монети, и за извършване на различните видове тестове, в приетата нова тарифа.

Банковият регулатор прие и Наредба №43 за реда и условията за определяне и изплащане на максимална дневна сума на вложителите, когато дадена банка спре да изпълнява условията на влоговете.

Наредбата е приета в съответствие със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. С нея се въвеждат подробни правила, с които се определя изплащането на максималната дневна сума, която вложителите – физически и юридически лица имат право да получават, докато кредитната институция се преструктурира и възстанови плащането според условията в договорите на влоговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още