IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по новите депозити продължават да растат и през октомври

Спестяванията на домакинствата, договорени в левове, растат, но тези в евро отбелязват годишен и месечен спад, отчете БНБ

19:50 | 25.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите депозити на фирмите и домакинствата в България по сключени договори с банките през октомври се вдигат на месечна и годишна база без изключение, отчете Българската народна банка (БНБ).

От данните се вижда, че обемът на спестяванията на бизнеса расте на годишна база, но намалява сериозно в сравнение със септември. При домакинствата обемът на депозитите, договорени в левове, расте, но тези в евро отбелязват годишен и месечен спад.

Фирмени спестявания

През октомври в сравнение със септември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се увеличава с 0,24 пр. п. до 0,38%, а по тези в евро – с 0,12 пр. п. до 0,37%. Средният лихвен процент по овърнайт депозитите в левове се запазва на ниво от 0,00%, а по тези в евро се повишава незначително до 0,01%.

В централната банка отчитат, че обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове намалява за месец с 0,4% (0,4 млн. лв.) до 90,7 млн. лв., а по тези в евро – със 74% (69,1 млн. лв.) до 24,3 млн. лв.

Депозити на домакинства

През миналия месец средният лихвен процент на спестяванията с договорен матуритет в левове нараства в сравнение със септември с 0,10 пр. п. до 0,37%, а по тези в евро – с 0,18 пр. п. до 0,48%. Средната лихва по овърнайт депозитите в левове и в евро се увеличава незначително до нива от 0,01%.

Средният лихвен процент на спестяванията, договорени за ползване след предизвестие в левове, остава на ниво от 0,12%, колкото беше и през септември,а по тези в евро се понижава незначително до 0,16%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове на месечна база нараства с 25,8% до 122,7 млн. лв., а по депозитите с договорен матуритет в евро – със 17,3% до 76,9 млн. лв.

Лихвени проценти по нов бизнес по депозити с договорен матуритет на сектори нефинансови предприятия и домакинства

Данни за депозити Данни за депозити

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още