IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Credit Suisse откриха сесията със спад от 5%*

Продължават да се множат спекулации около бъдещето на банката – независимо дали за придобиване от UBS, или разпадане на бизнеса на части 

12:08 | 17.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с 5% в началото на борсовата търговия в петък, след като поскъпнаха силно през предходната сесия след съобщението на изпадналия в затруднение кредитор, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка (54 млрд. долара) от Швейцарската централна банка.

Намесата на швейцарските власти, които също така потвърдиха, че Credit Suisse отговаря на капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на „системно важните банки", накара акциите да се изстрелят с повече от 18% в четвъртък, след като в сряда затвориха на рекордно ниско ниво.

Сривът настъпи, след като топ инвеститорът Saudi National Bank разкри, че няма да влага в банката повече парични средства поради регулаторни изисквания, което задълбочи низходящата спирала в цената на акциите на Credit Suisse, започнала със забавянето на годишните резултати заради опасения, свързани с финансовата отчетност.

В четвъртък Credit Suisse предотврати срива в доверието на инвеститорите, след като получи кредитна линия от 50 млрд. франка. Това стана, след като швейцарският кредитор се обърна към властите с молба за публична подкрепа след безпрецедентния срив на акциите. При положение че инвеститорите са разтревожени след фалита на Silicon Valley Bank, коментарите на най-големия акционер в Credit Suisse, че не е готов да инвестира повече в банката, бяха достатъчни, за да предизвикат дълбоки разпродажби в сряда. В четвъртък се появиха спекулации, че местният голям конкурент UBS може да придобие изпадналия в криза кредитор. 

Банката е в процес на мащабно стратегическо преструктуриране с цел възстановяване на стабилността и рентабилността след множество загуби и скандали. Преструктурирането включва отделянето на инвестиционното банкиране в базираната в САЩ CS First Boston, рязко намаляване на експозицията към рисково претеглени активи и увеличаване на капитала с 4,2 млрд. долара, финансирано отчасти от 9,9% дял, придобит от саудитците.

Капиталовите пазари обаче реагираха скептично. Credit Suisse отбеляза огромен отлив на управлявани активи, докато суаповете за кредитно неизпълнение, които застраховат притежателите на облигации срещу фалит на дадена компания, се покачиха до нови рекордни стойности тази седмица. 

Както UBS, така и Credit Suisse разглеждат поглъщането като потенциална крайна мярка, предвид значителните пречки и припокриване на подобни сделки, твърдят източници пред Bloomberg. Правителството и кредиторите разглеждат цял набор от сценарии и предстои да се види какви допълнителни стъпки ще бъдат предприети освен предпазната мярка за осигуряване на ликвидност.

По-рано през деня анализаторите на JPMorgan Chase & Co., ръководени от Киан Абухосейн, заявиха, че проблемите на Credit Suisse най-вероятно ще завършат с нейното поглъщане, вероятно от UBS. Свързването с по-големия ѝ конкурент също е бил един от вариантите, обсъждани в разговорите между Credit Suisse и швейцарските власти наскоро, заявиха запознати с въпроса по-рано тази седмица. 

Анализаторите от Keefe, Bruyette & Woods заявиха в бележка след сключването на предпазния механизъм за ликвидност, че новите мерки печелят време на банката, но разпадането ѝ е най-вероятното решение. От Morningstar също заявиха, че разпадането на банката би било алтернатива на провеждането на още едно увеличение на капитала, след като в края на миналата година тя набра около 4 млрд. долара от инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: sssaaa не си прав сега, Зелков напротив - твърди че нищо не зависи от Путин и неговата моpдорска 2% икономика. Байдън се оправдаваше с путинското увеличение на горивата, но той не е фактор за гусин Зелков. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Путин е винове, питайте Зелката. Той ще ви каже кой е зануленият престъпник и крадец и там още няколко заучени евроатлантически фрази. Целият евроатлантически съюз има пари, технологии, ноу-хау, работа, пътува свободно и тем подобни ценности. Никой друг го няма това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
чакай, чакай сега, нали ще и налеят ликвидност. нали самата тя е ок. как така ще се разпада на части или ще я купува някой?? че кой би искал да си върже акумулатор на врата и да скочи във мътна вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
Закривай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още