IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците избягват влогове в чужбина заради страх от нова криза

Загубата на влогове от германци ще има значителни последици за малките банки

21:09 | 30.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германските спестители охладняват към влоговете в чужбина въпреки по-сочните лихви заради опасения, че може да бъдат въвлечени в криза като тази, която засегна Silicon Valley Bank, показват събрани от Ройтерс данни.

Германските домакинства, които имат най-дълбоките джобове в Европа - с общи спестявания от 2 трлн. евро, търсеха по-висока възвръщаемост от парите си с откриването на влогове онлайн в малки банки в по-слаби икономики като Литва, Малта, Италия и Португалия. Тази тенденция рязко се преобърна на 10 март, когато колапсът на Silicon Valley Bank предизвика сътресения в банковия сектор, сочат данни от два германски сайта.

Търсенето на влогове в чужбина с фиксиран матуритет са намалели с 15%-20% от 10 март насам спрямо февруари, сочат данните на онлайн платформите Check24 и Biallo, които работят с банки, за да продават тези и други продукти.

За сметка на това германските банки, които са смятани за по-безопасни заради високия кредитен рейтинг на правителството им и две отделни предпазни мрежи върху влоговете, отчитат ръст на търсенето, показват данните и на двете платформи.

Оттеглянето на германците към по-безопасна територия отразява в известна степен изтичането на американски депозити след колапса на SVB и може да повиши разходите за финансиране за кредиторите в по-слабите европейски икономики, които се надяват да се възползват от големия паричен обем на Германия.

„Нагласите на инвеститорите се промениха след 10 март“, коментира Мориц Фелде, управляващ директор на Check 24. „Виждам нараснало търсене за банки в страни с рейтинг три пъти А“, допълва той.

Според говорител на Biallo запитванията в платформата за програми за гарантиране на влоговете са нараснали четворно от 10 март насам.

Сибиле Милер-Траш от Германската асоциация на потребителите в Бавария отбелязва, че „срочните влогове не са непременно безопасни“ и спестителите трябва да се информират за надеждността на банката и на страната ѝ.

Check24 и конкурентни платформи не публикуват данни за обемите на бизнеса си, затова е трудно да се каже колко пари са вложили германците в чужбина. Ако обаче чуждестранни банки са си осигурили само 10% от 83-те млрд. евро, които германците са вложили в депозити в страната през последните шест месеца, пропускането на толкова пари в бъдеще ще бъде значително за по-малките банки.

Малката италианска инвестиционна банка Smart Bank даваше най-високата лихва за 12-месечен депозит в четвъртък от 3,5%, следвана от малтийската Izola Banka и хърватската Banka Kovanika с 3,45%, сочат последните налични данни от големите германски платформи за сравнение. Същевременно най-високата лихва, която спестителите можеха да получат от германска банка, беше 2,55% от онлайн кредитора SWK Bank.

Макар че лихвите по депозитите обичайно вървят нагоре през последния месец, повишението е по-отчетливо за чуждестранни банки, отбелязва говорителят на Biallo и допълва, че платформата очаква спредът да се разшири още.

„Сегашната криза кара клиентите да държат депозитите си в местните си банки“, казва Кристиан ван Беек, директор на агенция Scope Ratings.

Срочните депозити дават на спестителите лихва за това, че държат парите си в банка за определен брой месеци или години и бяха предпочитани от германците до срива на лихвите преди десет години, който ги направи непривлекателни. В момент, когато лихвите отново растат заради борбата на ЕЦБ срещу инфлацията, германските домакинства възвръщат отдавна изгубената си любов към срочните депозити от септември м. г. насам, показват данни на ЕЦБ.

Банковата система в еврозоната все още е пълна с парите, които централната банка предостави през последните десет години и сега изтегля с умерен темп.

ЕЦБ също така остава в готовност да предостави на банките неограничена ликвидност, докато изпитват затруднения.

„Зад системата има силни държави и силна централна банка“, казва Даниел Бауер, президент на Германската асоциация за защита на инвеститорите. „Не виждам причина за безпокойство тук, докато виждаме ограниченията пред гарантирането на влогове“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още