IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки ще са печелившите от кризата в сектора

В дългосрочен план трябва да има регулаторен отговор за смекчаване на големите рискове при банките, твърди икономист

21:35 | 31.03.23 г.

Вероятно големите банки ще спечелят от случващото се в сектора, защото виждаме колко вложители се преместват от малките към големите банки, тъй като смятат, че депозитите им ще бъдат защитени. Малките институции ще са тези, които ще загубят. Регулаторите вероятно ще се опитат да внесат баланс, за да не се случва това, но ще е много трудно. Това коментира Тейлър Пиърс - икономист в Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF), в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Провалът на някои банки не е системен, той по-скоро се дължи на слабо управление. Разбира се, това се дължи и на затягането на финансовите условия по целия свят“, отбеляза Пиърс.

Според нея в краткосрочен план доверието към американския банков сектор се завръща. „Федералният резерв и финансовото министерство се намесиха съвсем сериозно. Разширяването на покритието на депозитите е голяма промяна, както и създаването на механизъм за финансиране“, отбеляза събеседникът.

Според Пиърс в дългосрочен план е ясно, че трябва да има регулаторен отговор за смекчаване на големите рискове при банките.

„Изглежда само големите банки са защитени и гарантират депозитите. Някои политици в САЩ твърдят, че регулациите трябва да са подходящи за малките институции, но да не окуражават поемането на твърде голям риск“, обясни гостът.

„За момента в Европа явно регулаторната рамка се е доказала като ефикасна и изглежда банковият сектор в Европейския съюз е доста стабилен. В САЩ един от основните проблеми е да се разгледа кои институции са твърде големи, за да фалират. Рискът от разпространяване в системата е твърде голям. Може би ще трябва да се преразгледат регулациите“, коментира гостът.

Според Пиърс ще е изненадващо, ако централните банки преразгледат политиките си и преминат към понижаване на лихвените проценти.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още