IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от големите банки в ОАЕ започва да блокира инвестиционни сметки на руснаци?

Ръководството на банката започна на предупреждава свои клиенти за ограниченията, съобщават източници на Forbes

17:55 | 15.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Втората по големина банка в Обединените арабски емирства (ОАЕ) започва да блокира инвестиционни сметки на руски граждани, съобщава рускоезичното издание на Forbes, позовавайки се на свои източници. Според тях ръководството на Emirates NBD е започнало да изпраща писма на своите руски клиенти с предупреждения, че парите им ще бъдат трансферирани в специални сметки.

Това не важи за граждани на ЕС, Европейската икономическа зона или Швейцария, уточнява още изданието.

Средствата ще бъдат замразени и няма да могат да бъдат теглени, дори и от граждани на ОАЕ,се казва в предупреждението. Forbes има достъп до писмото от клиенти на банката, а източници в банковите среди са потвърдили, че ръководството на Emirates NBD действително изпраща подобни предупреждения на своите клиенти.

В текста е написано, че ограниченията са във връзка с директивите на ЕС. Няма предвидено изключение за руски граждани, които в момента живеят в емирствата.

Ограничението означава, че руските инвеститори няма да получат никакви плащания по своите портфолиа - нито приходи от продажби, нито дивиденти, нито плащания по купони.

Банкери коментират пред Forbes, че ENBD трябва да изпълнява европейските ограничения, ако използват услугите на банковите депозитари Clearstream и Euroclear. Други банки в страната не са получили известие от депозитарите и не смятат да въвеждат подобни мерки за руските си клиенти. Но експерти допълват, че не е изключено това скоро да се случи.

Руски инвеститори масово прехвърляха активи от Европа именно в ENBD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още