IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нов начин за ликвидиране на малки и средноголеми банки

Планът разчита на националните фондове за гарантиране на депозитите

21:11 | 18.04.23 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предлага да се улесни ликвидирането на малки и средноголеми банки, докато се стреми да възвърне инерцията в попадналите в задънена улица преговори за установяване на по-тесни банкови отношения в региона, предава Bloomberg.

ЕК предлага използването на националните фондове за гарантиране на депозитите, за да се преодолеят проблемите при банките, които нямат достатъчно резерви, като част от пакет предложени реформи, публикувани в сайта на Комисията. Целта е да се ограничи удар върху данъкоплатците или спестителите.

Европа излезе с нови правила за разпределянето на разходите за фалиращи банки, за да избегне повтаряне на финансираните от данъкоплатците спасителни заеми, които последваха финансовата криза от 2008 г. Въпреки това строгата рамка за спасяване, при която спестители с необезпечени спестявания над 100 хил. евро може да претърпят някои загуби, не работи добре на практика.

Причината е, че по-малките банки нямат същия капацитет да понасят загуби като по-големите и някои страни заобикалят строгата рамка, за да защитят спестителите. По предложението на ЕК фондовете за гарантиране на депозитите, които се финансират от банките, ще се намесват при кредитори, които нямат достатъчно капитал и облигации при ликвидация.

Изготвянето на новите правила отне години, но въпросът стана по-спешен след последните сътресения в САЩ, в рамките на които няколко по-малки банки се сринаха, и спасяването на Credit Suisse.

„Всички ние можем да видим как нещата се промениха в глобалния банков сектор през последните няколко месеца, затова сега е време да действаме и да видим как можем да постигнем допълнителен напредък“, каза Паскал Донахю, който ръководи групата на финансовите министри от еврозоната, за Bloomberg при посещение във Вашингтон миналата седмица.

Донахю добави, че напредъкът по последните предложения на комисията може бъдат път напред към постигането на по-амбициозни цели за укрепване на банковия съюз, включително чрез създаването на обща схема за гаранция на депозитите за региона. Това се оказа изключително спорно, тъй като редица страни, включително Германия, се тревожат, че спестителите им може да бъдат засегнати от загуби на банки в други държави.

„Предложението ни е да позволим на тези схеми да допринесат за финансирането, нужно да се преместят всички депозити – гарантирани или негарантирани – от фалираща банка към здрава банка“, каза заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пред репортери. „Този „мостов механизъм“ може да бъде по-ефективен и по-евтин начин да се справим с банкова криза и да защитим спестителите, вместо да им плащаме, след като банката е фалирала“.

Някои скептици казват, че ЕС трябва да е внимателен при предоставянето на предпазни мерки за банки, чийто крах няма да застраши финансовата стабилност на блока.

„Някои страни членки имат институционални системи за защита с доказана история“, казва Маркус Фербер, германски евродепутат, който е член на икономическата комисия, отбелязвайки, че ЕС не трябва да „подкопава националните системи, които работят добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: julian12... кога се наливат пари за спасяване , защо се наливат ... кога да ги оставят да фалират без да повлекат други , защо се оставят ... тва пролетариата антиваксъре-газовици сте кат жените , нема угодия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Нящо бартера ток за газ ще се омота https://***.rogtecmagazine.com/gazprom-will-discuss-the-termination-of-participation-in-the-greek-company-prometheus-gas-s-a/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Коги изтича договора на византииците с гъспромтраде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Basel III was published by the Basel Committee on Banking Supervision in November 2010, and was scheduled to be introduced from 2013 until 2015; however, implementation was extended repeatedly to 1 January 2022 and then again until 1 January 2023, in the wake of the COVID-19 pandemic.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Europe_bonds_sovereign_debt_crisis.webp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
julian12
преди 1 година
Естествено! Ликвидирайте всички банки и само ЕЦБ да раздава пари с дигитален паспорт. Майка ви долнопробна комунистичекса китайска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още