IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите във взаимни фондове в България растат средно с 20% на година

Вложенията в колективни инвестиционни схеми са достигнали 3% дял в спестяванията на българите, показва анализ на УниКредит Булбанк

16:45 | 18.04.23 г.
Снимка: УниКредит Булбанк
Снимка: УниКредит Булбанк

В последните пет години средният годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в България е 20% и към края на миналата година вложенията в колективни инвестиционни схеми са достигнали дял от 3% в спестяванията на българите. За сравнение, този процент за страните от Централна и Източна Европа (в случая включващи България, Чехия, Словакия, Хърватия, Унгария и Румъния) е почти 16%. Тези данни представи УниКредит Булбанк, която отбелязва 20 години от предлагането на първия чуждестранен взаимен фонд, регистриран от банка в България.

Сравнението между развитието на обемите депозити и обемите инвестиции в последните десет години също показват интересна тенденция. „Въпреки абсолютната доминация на депозита като форма за спестяване сред нашите клиенти, ръстът в обема на инвестициите в последните пет години е пет пъти по-голям от ръста в обема на депозитите – съответно 558% спрямо 109%“, обясни Борислав Генов, директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк.

През 2012 г. на всеки 100 лв. в депозит бългaринът е инвестирал 1,02 лв. на капиталовите пазари, докато през 2022 г. средната сума на инвестицията се увеличава до 3,22 лв.

Данни за инвестиции във взаимни фондове Данни за инвестиции във взаимни фондове

Дял от БВП

Според данни, представени от Ален Бери, главен изпълнителен директор на „Амунди Чехия“, в България делът на активите, насочени в схеми за колективно инвестиране, представляват едва 2% от БВП. За сравнение, в Чехия този показател е 5%, а във Франция – 123%.

„Към 2022 г. инвеститорите от Централна Европа инвестират в пъти повече от българските, като конкретно чехите инвестират 15 пъти повече от българите“, даде пример Бери.

Данни за инвестиции във взаимни фондове Данни за инвестиции във взаимни фондове

Разширяване на портфейла

За 20 години българските инвеститори запазват своите предпочитания към динамичните стратегии в акции, но разполагат с многобройни алтернативи за диверсификация. „Освен че инвестират повече, клиентите ни все повече и разнообразяват портфейла си. От пет фонда през 2003 г., днес клиентите на УниКредит Булбанк имат на разположение повече от 30 фонда за инвестиции“, допълни Генов.

Според него най-предпочитан от клиентите на банката остава „Спестовен план Амунди“, който дава възможност за регулярно инвестиране с малки суми. Той е предпочитан от осем от десет клиенти на банката, които ползват инвестиционни продукти.

Данни за инвестиции във взаимни фондове Данни за инвестиции във взаимни фондове

По думите на Сава Савянов, старши мениджър "Инвестиционни и застрахователни продукти" в УниКредит Булбанк, хиляда долара, инвестирани в Amundi US Pioneer Fund преди 20 години, сега се равняват на над 4 хиляди долара или четирикратно увеличение, значително над инфлацията. В банката са направени и симулация с математически модели, които показват, че инвестицията във взаимни фондове е много и над българската инфлация.

Ръст на активите в акции и облигации

Явор Ачев, мениджър за България на "Амунди Асет Мениджмънт", посочи, че "активите на фондовете през 2022 година се опазиха, когато по света имаше спад на акции и облигации, в УниКредит Булбанк имат 100 млн. лева нови нетни активи като инвестиции".

„Над 68 хил. клиенти избраха активното управление на активи като стратегия за инвестиране“, посочи Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк. Тя подчерта, че съществува инфраструктура, която осигурява достъп до финансовите пазари по по-лесен начин през последните 20 години.

„Данните вече показват, че инвестициите са влезли в портфейла на нашите клиенти като начин за спестяване и ще продължим да работим за разгръщане на потенциала на този пазар“, потвърди Минчева.

Данни за инвестиции във взаимни фондове Данни за инвестиции във взаимни фондове

Борислав Генов пресметна, че всеки четвърти лев, инвестиран на българския пазар, е във фондовете от компанията за управление на активи Амунди. Той съобщи, че активните клиенти са около 1 милион и те са 7% от всички клиенти на банката. По думите му по-често се правят еднократни инвестиции от 12-13 хиляди лева, но предпочитани са и месечните вложения, като средно се спестяват около 60 лева в различни фондове.

Данни за инвестиции във взаимни фондове Данни за инвестиции във взаимни фондове

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още