IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лингорски: Банковият сектор е най-подготвеният за идването на еврото

Когато дойде реалният стрес тест, банковият сектор бе източник на стабилност за преодоляване на предизвикателствата, посочи членът на УС на БНБ

15:11 | 04.05.23 г. 3
Илия Лингорски (вляво) и Ивайло Лаков. Снимка: Investor Media Group
Илия Лингорски (вляво) и Ивайло Лаков. Снимка: Investor Media Group

Банковата система е секторът, който е най-подготвен за въвеждането на единната европейска валута. Това заяви Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ, по време на конференцията Banking Today на Investor.bg. За пример той даде периода на пандемията, който по думите му е бил реален стрес тест за сектора.

Когато дойде реалният стрес тест, банковият сектор бе източник на стабилност за преодоляване на предизвикателствата, посочи Лингорски.

Ако всички останали сектори бяха на нивото на банковия, и реалната конвергенция би била по-ускорена, коментира той.

По думите на Лингорски финансовият сектор показва много по-висока степен на гъвкавост и способност да абсорбира шокове, предвид случващото се през последните години – война, криза, пандемия.

В рамките на разговор с главния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков той също така отрече да се наблюдава прехвърляне на случващото се отвъд Океана, където през последните месеци банковият сектор е подложен на изострено напрежение.

По отношение на финансовите трансмисии - не виждаме такава, особено от САЩ към Европа, посочи той.

Що се отнася до случващото се в САЩ, Лингорски заяви, че се наблюдава волатилност при акциите на предимно малки и средни банки, най-вече регионални. В момента класическите активи и тяхната преоценка в резултат на променящата се лихвена среда е това, което води в някои случаи до загуба на доверие на инвеститорите, заяви още Лингорски.

Относително бавната и слаба трансмисия на политиките от еврозоната към България в много голяма степен е поради свръхликвидността и свръхрезервите на банките, посочи той.

Трансмисията на лихвената политика и лихвените нива от еврозоната и като цяло от средата в ЕС към България все още е твърде бавна и твърде слаба, заяви Лингорски.

Той обаче подчерта, че повишаването на ликвидните буфери за индивидуалните банки и системата като цяло допълнително е инструмент, който позволява на българските финансови власти да гледат по-спокойно и с повече ресурс за намаляване на рисковете в банковата система.

За разлика отпреди повече от 10 години, в момента говорим по-скоро за трансмисия, свързана със сантименти, нямаме системна трансмисия, коментира той, като подчерта, че рискът не произтича от системно значимите финансови институции отвъд Океана

На въпрос дали ще има ново повишение на задължителните банкови резерви тази година, Лингорски заяви, че решенията се взимат на базата на внимателен анализ на данните и доказателства от този анализ. БНБ винаги запазва готовността да използва не само този, но и всички инструменти, които са на разположение, за да постига целите си за ценовата стабилност и общата стабилност, коментира той.

По отношение на синхрона на политиките на централните банки Лингорски заяви, че подобни решения, на първо място, са на база данни, анализ и доказателства, не на база следване политиката на други подобни регулатори.

Banking Today се провежда днес (4 май) в Интер Експо Център, София.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са Fibank, tbi bank, БНП Париба Лични Финанси и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на EasyPay, Devin, Винарна Ловико Сухиндол, Mascaret и J Point +. 

Институционални партньори на събитието са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската финтех асоциация, Българската стартъп асоциация (BESCO), Френско-българската търговска и индустриална камара, CEED Bulgaria, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Женя, абе трансмисията на провизии по необслужвани кредити бавна ли е та заложните къщи никнат като гъбки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 1 година
банковия сектор ли? Поредния картел у нас ... и на вас да ви таковам маматаааа :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
А дали е такаКой ще ми каже?Аз вървя по светаИ подсвирквам си даже https://***.youtube.com/watch?v=fucQKClLgiQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още