IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед обмисля да затегне правилата за по-големите регионални кредитори

Централната банка готви промени в правилата за банките с активи за над 100 млрд. долара, включително изискване да включват нереализираните загуби в своите отчети

22:00 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ планира да въведе по-строги правила за кредитори, притежаващи активи за над 100 млрд. долара, за да гарантира, че надзорните органи фокусират вниманието си към банките, след скорошните фалити в сектора, съобщава Ройтерс, цитирайки заместник-управителя на банковия надзор към Фед Майкъл Бар.

Надзорният орган обмисля промени в правилата за по-големите регионални банки с активи за над 100 млрд. долара, включително изискване да включват нереализираните загуби в своите отчети, когато разглеждат капиталовите нива, споделя Бар. Подобни кредитори, по времето на администрацията на бившия американския президент Доналд Тръмп, е трябвало да отговорят на смекчени изисквания.

Бар каза още, че очаква през идните месеци да се уточни как да се преработят правилата след дългогодишен "цялостен преглед" на съществуващите изисквания. Всички промени в разпоредбите ще преминат през процес на предлагане и обсъждане.

Банковият надзор бе подложен на интензивен контрол, след като колапса на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank предизвика срив на борсите и породи страхове от разпространяване на проблемите в по-широката икономика.

Сенатът изслуша и бившия главен изпълнителен директор на SVB Грег Бекер, бившия председател на Signature Bank Скот Шей и бившия президент на банката Ерик Хауъл, съобщава Financial Times.
"Приехме сериозно управлението на риска", заяви Бекер, но сенаторът републиканец от Южна Каролина Тим Скот му опонира, като посочи, че е "трудно да се повярва" на думите му.

Републиканците разкритикуваха регулаторите и администрацията на президента Джо Байдън, твърдейки, че застрашават стабилността на финансовата система, като подготвят нови правила и ограничения за кредиторите.

Председателят на комисията по финансовите услуги, републиканецът Патрик Макхенри, обвини Фед, че твърде бавно е реагирал на ускоряващата се инфлация, което е довело до рязко повишаване на лихвените проценти през последната година. Това според него "инжектира повишени лихвени рискове във финансовата система".

Макхенри отхвърли идеята за по-голям регулаторен и надзорен контрол върху средните по големина американски банки, като заяви, че тези промени ще навредят на банковата система, разделяйки кредиторите на твърде големи, за да фалират и "много малки банки, разчитащи на държавни субсидии, за да оцелеят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още