IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите критики на акционерите към Deutsche Bank 

В сравнение с предишни събрания на акционерите настроението сред инвеститорите е по-примирително. Но има три точки, които предизвикват явна критика 

16:53 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Господин Зевинг, вие постигнахте подвиг“, „като феникс от пепелта", „добра работа". Deutsche Bank и нейният главен изпълнителен директор Кристиан Зевинг отдавна не са получавали толкова много общи похвали от важни представители на акционерите. Най-високата печалба от 15 години насам и силният резултат през първото тримесечие на тази година направиха впечатление на много инвеститори, както показват техните изказвания на виртуалното общо събрание на компанията.

През миналата година Deutsche Bank е спечелила 5,5 млрд. евро, като е генерирала 9,4% възвръщаемост на материалния капитал - също и благодарение на еднократен данъчен ефект. Но банката блесна и с резултатите си за първото тримесечие. Дивидентът ще се увеличи от 20 на 30 цента на акция. „Това бяха впечатляващи числа, каквито отдавна не бяхме чували от Deutsche Bank", казва например Андреас Томе, който представлява Deka Investments, фондовата компания на спестовните каси.

Но въпреки всички похвали важни представители на акционерите изразиха ясни критики по поне три точки, анализира Handelsblatt. 

1. Избора на EY за одитор

Банката е предложила счетоводните ѝ отчети да бъдат одитирани отново от EY. Неотдавна одиторският регулатор APAS наложи санкция на EY, тъй като според APAS дружеството е нарушило професионалните си задължения във връзка със скандала с Wirecard.

„Това са най-мащабните производства, водени от APAS досега, и - доколкото може да се види - най-тежките наказания, наложени от APAS от нейното създаване", казва адвокат Клаус Нидинг, който е и заместник-председател на Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW).

Той намира за „напълно неразбираемо", че Deutsche Bank все още иска да задържи EY, особено след като други компании като Commerzbank или Deutsche Telekom също са се разделили с EY. Смяната на одитора отнема време, тъй като новите одитори винаги трябва първо да се запознаят със ситуацията. Но това не е аргумент според Нидинг: процесът е продължил достатъчно дълго, за да се адаптира банката към смяната на одитора.

Той не е единственият, който иска да гласува против EY като одитор. Кооперативното дружество на фондовете Union Investment също се обяви против. Презумпцията за невинност вече не важи за EY, казва управителят на фонда Александра Анеке от Union Investment, позовавайки се на наказанието на Apas.

2. Критика за виртуалното заседание

Deutsche Bank иска да получи разрешение да провежда виртуални общи събрания през следващите две години, ако е необходимо. Въпреки това поне германските представители на инвеститорите са против виртуалните събрания на акционерите. Union Investment, Deka Investment и DSW планират да гласуват против предложението. „Както можете да видите от нашето поведение при гласуване, ние категорично предпочитаме присъствени общи събрания и сме твърдо против въвеждането на правото да се задават само предварително въпроси", казва Анеке. 

Досега акционерите трябваше да представят въпросите си предварително. Банката пък публикува отговорите си онлайн предварително. На самото общо събрание трябва да има само допълнителни въпроси към тези отговори. Банката твърди, че по този начин се повишава качеството на отговорите, тъй като за тях може да се отдели повече време.

Анеке гледа на това по различен начин. „Не виждаме никакво подобрение в качеството на отговорите в сравнение с предишните общи събрания", казва тя. Според нея само на среща лице в лице е възможен оживен общ дебат. „Поне веднъж годишно трябва да можете да отговаряте на въпросите на акционерите лично и публично, да се сблъскате с пряка критика и да усетите настроението в залата", казва фонд мениджърът.

3. Преизбиране на вицепрезидента на надзорния съвет Винкелйохан

Заместникът на Вайненд в надзорния съвет, Норберт Винкелйохан, трябва да се подготви за критика при преизбирането му в надзорния орган. Няколко инвеститори обявиха своето вето, включително Union Investment и Deka Investments. „По наше мнение професор Винкелйохан има твърде много надзорни длъжности и имаме съмнения, че може да отделя достатъчно време за всички тези ангажименти", обяснява Томе.

Винкелйохан е не само заместник-председател на надзорния съвет на банката, но и ръководи надзорния орган на Bayer. Освен това той е ръководител на надзорния съвет на Bohnenkamp AG и Sievert AG. Винкелйохан вече получи сравнително слаб вот от 79% на годишното общо събрание на фармацевтичната компания Bayer заради обвинението, че заема повече от една длъжност.

Самият Винкелйохан отхвърля обвинението в натрупване на длъжности. “Чистото натрупване на мандати, независимо дали става дума за листнати на борсата дружества или за непублични средни предприятия, смятам за съмнително", каза той наскоро пред Handelsblatt. Времето, което прекарва по двата си основни мандата в Bayer и Deutsche Bank, е около 120 работни дни годишно.  

Задачите за трите си мандата в средните по големина компании, от друга страна, той решавал „за няколко дни". „Извън Германия това не е проблем, впрочем там обръщат внимание само на броя на мандатите в листваните на борсата компании", подчертава Винкелйохан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още