IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите британски кредитори оцеляха в стрес тестовете на АЦБ

Банките ще имат достатъчно капитал, за да продължат да отпускат кредити дори и при най-тежкия сценарий

11:27 | 12.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Осемте най-големи кредитора в Обединеното кралство са преминали успешно стрес тестовете за устойчивост на сериозен икономически срив, съобщи Английската централна банка (АЦБ) в сряда, цитирана от Bloomberg.

Банките ще имат достатъчно капитал, за да продължат да отпускат кредити дори и при срив на жилищния пазар, рязко повишение на безработицата и увеличение на лихвените проценти до 6%, показват резултатите, публикувани в сряда.

„Банковата система на Обединеното кралство има възможността да подпомогне домакинствата и бизнесите в период на по-високи лихвени проценти, включително и ако икономическите и финансовите условия са значително по-лоши от очакваното,“ казва АЦБ в изявление. „Сценарият е значително по-сериозен от настоящите макроикономически перспективи".

Barclays, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, Nationwide Building Society, NatWest Group, британското подразделение на Banco Santander, Standard Chartered и Virgin Money UK бяха подложени на тестове тази година. Заедно те държат 75% от заемите в британската икономика.

Банките имат висококачествни ликвидни активи с пазарна стойност от 1,4 трлн. паунда (1,8 трлн. долара), като около две трети са пари в брой или в резерви в централната банка, казва АЦБ. Това значи, че ще имат достатъчно ресурси, за да продължат да отпускат кредити, в случай че ликвидността на пазарите се влоши.

Стрес тестовете започнаха през септември след шестмесечно забавяне заради инвазията на Русия в Украйна. Те включваха рязкото покачване на основния лихвен процент до 6% в началото на 2023 г. и след това понижение обратно под 3,5% - един елемент от сценария, който в момента се случва. Паричните пазари отразяват в цените си възможността основният лихвен процент на АЦБ да достигне ниво от 6,5%, показват лихвените суапове, обвързани с датите на срещите за определяне на паричната политика. Това би било най-високата му стойност от 1998 г. насам и е над залозите за 5% върхова стойност отпреди няколко месеца.

АЦБ проучи също така доколко банките биха се справили със спад на БВП на Обединеното кралство с 5%, удвояване на безработицата до 8,5% и понижаване на цените на жилищните имоти с 31%.

Всички кредитори преминаха успешно предишните стрес тестове на АЦБ през декември 2021 г., като централната банка заключи, че те биха могли да издържат на двойна рецесия и обществени корекции заради Covid-19, които продължават с години. След финансовата криза АЦБ въведе редовни тестове през 2014 г., за да провери дали секторът разполага с достатъчно капитал, за да издържи на икономическите трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още