IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски компании се страхуват да правят бизнес в Украйна, за да не им закрият банковите сметки

Банките смятат сделките за твърде рискови, но няма официални критерии за това, пише Politico

22:47 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британски банки закриват сметки на компании, които имат сделки с Украйна, пише Politico, като се позовава на оплакване от Британско-украинската търговска камара до финансовия министър Андрю Грифит. Според представители на бизнеса банките отказват и да откриват сметка на компании, които планират да работят с Украйна.

От своя страна финансовите институции се опасяват от санкции заради войната в Украйна и опити за пране на пари. Те обясняват, че е ситуацията е много сложна, когато се отнася до работа в региони, които не са под контрола на украинските власти. Представителите на банките са категорични, че сделките не са забранени, но проверките отнемат много време.

Реално обаче няма никаква официална информация и компаниите не могат да се ориентират къде е проблемът, пише Politco.

Украйна не е в списъка на Великобритания като държава с висок риск от пране на пари, което да изисква специални мерки. Посочените от бизнеса банки, сред които и HSBC, отказват коментар по казуса. Според представителите на бизнеса финансовите институции просто смятат сделките с Украйна като прекалено рискови.

В писмото на търговската камара се казва, че ограниченият достъп на малките и средните компании до Украйна прави трудно за Киев да финансира сам своята отбрана и възстановяване и страната става още по-зависима от подкрепата на партньорите. В него се признава, че "преди десетилетия" Украйна беше определяна като рискова държава за правене на бизнес от страна на британските банки, но оттогава ситуацията се е променила съществено.

Още една бизнес организация потвърждава оплакванията на търговската камара - Британско-украинският бизнес съвет, пише Politico. Според нея предпазливият подход на британските банки ограничава развитието на търговските отношения между двете страни. Ръководителят на организацията Джеймс Уоткинс, който е в ръководството на Лондонската търговско-промишлена палата, казва, че британските банки закриват сметки на компании, които работят не само в Украйна, но и на други пазари, което сериозно ограничава бизнеса.

Politico припомня, че през юни Великобритания беше домакин на конференция за възстановяването на Украйна. Премиерът Риши Сунак тогава коментира, че усилията на държавите за подкрепа на Украйна трябва да бъдат подкрепени от международните финансови институции и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още