IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Изплащането на заплатите по банков път няма да намали сивия сектор

Приходите в бюджета се планират твърде оптимистично предвид забавянето на икономиката, коментира председателят на АИКБ

14:10 | 04.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Задължителното изплащане на заплатите по банков път за всички предприятия, които имат повече от сто служители, няма да постигне ограничаване на сивия сектор. Това мнение изрази пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), като нарече административната мярка „напълно ненужно регулиране и лицемерие“.

Той коментира и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 933 лева от началото на следващата година. "Има прекалено вторачване в минималната работна заплата. Тя трябва да се изработва. Когато някой я даде на готово, се получава инфлация и сив сектор", смята представителят на работодателската организация.

Васил Велев прогнозира и много по-ниска от предвидената събираемост на приходите в бюджета до края на годината.

"Ние предупредихме, че приходите се планират твърде оптимистично, предвид забавянето на икономиката. В индустрията имаме спад около 10% вече няколко поредни месеца. Това няма как да не се отрази и на приходите в бюджета. Очакваме неизпълнение на приходите. Ако приемем, че със същото темпо ще се събират пари до края на годината, ние ще имаме ръст от 4,5 млрд. лева, вместо от 7,4 млрд. лв. За да го компенсираме, някои разходи не трябва да се изпълнят и пак ще се прибегне до капиталовите, което пък ограничава растежа. Такова поведение безспорно подхранва инфлацията", прогнозира председателят на АИКБ.

Той очаква, че и при бюджета за следващата година пак ще се прибегне до оптимистични прогнози, за да се вкара в търсения дефицит от 3%. Велев смята, че това ще се направи, без да се направят нужните реформи. „Те не биха били популярни и ще засегнат част от гласоподавателите, макар и изборите да са местни, а никой от управляващите не го прави. Популизмът властва у нас. Това е причина за бавния ни растеж“, категоричен е председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той отбеляза, че и Европа също върви надолу. "Германия и Италия – най-големите ни търговски партньори, също буксуват. Забавянето на европейската икономика няма как да не се отрази, но ние привнасяме и наши предпоставки с политика, която не насърчава увеличаването на трудовия принос", посочи Велев, като визира социални помощи от държавата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още