IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За фалита на Silicon Valley Bank е допринесъл и слабият контрол от страна на Фед

Това твърдят от банковия надзор при анализ на третия по големина банков фалит в историята на САЩ

22:09 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представителите на банковия надзор на Федералния резерв не успяха да засилят наблюдението и контрола на рисковете в Silicon Valley Bank (SVB) преди колапса й през март, се казва в нов доклад на вътрешния надзорник на централната банка на САЩ, цитиран от Bloomberg.

Методът за проверка на регионалните банки „за SVB не се променил заедно с ръста и по-високата комплексност на SVB“, коментира главният надзорник на Фед в доклад, публикуван в четвъртък. Бордът на управителите във Вашингтон и проверяващите от Федералния резерв на Сан Франциско не са осигурили ефективното преминаване на SVB към процеса на проверка на големите банки, коментира главният инспектор в анализ на фалита на банката.

„При ретроспективния анализ“, заяви главният инспектор, „отбелязахме множество случаи, в които Бордът и Федералният резерв на Сан Франциско е трябвало да действат по-рано или да предприемат по-строги действия за справяне със слабостите на SVB.“

Вътрешният регулатор на Фед заяви, че инспекторите е трябвало да проучат внимателно рисковете от увеличаващите се лихви за портфейла на инвестиционни ценни книжа на SVB. Докладът също така критикува ръководството на SVB, което „не е оценило значимостта на многобройните степени на риск или не е признало уязвимостта, свързана със състоянието на банката.“

Подробен анализ

В отговор на този анализ Майкъл Гибсън, директор по надзора и регулирането на Фед, заяви, че отделът му се е заел с „цялостен преглед“ на начина, по който упражнява надзор върху регионалните банки, засилвайки наблюдението в области като капиталово планиране, управлението на корпоративните рискове и ликвидността. „Ще бъде разработено обучение за това“ призна Гибсън, отбелязвайки, че то ще бъде завършено до декември 2024 г.

Генералният инспектор заяви още, че позицията на бившия главен изпълнителен директор на SVB Financial Group Грег Бекер в борда на Фед в Сан Франциско създава „впечатление за конфликт на интереси“ във Фед, тъй като рейтингът на банката е бил понижен от надзорните органи в Сан Франциско. Регулаторът изиска от Федералния резерв да „обмисли дали могат да бъдат установени стандарти за обслужване и отстраняване за директори от клас „А“, които в момента работят в поднадзорни институции.

Колапсът на Silicon Valley Bank се превърна в третия по големина банков фалит в историята на САЩ и предизвика шок във финансовата система, което накара Министерството на финансите на САЩ да подходи необичайно, като застрахова всички депозити в банката, а Фед стартира механизъм за спешно кредитиране, за да подкрепи банковата ликвидност.

Днешният доклад следва подробния анализ на срива, направен през април от заместник-председателя на Фед по надзора Майкъл Бар.

Тогава Бар нарече фалита "учебникарски случай на лошо управление" и обвини надзорните органи на Фед, че не са предприели "достатъчно решителни действия". Той спомена и своя предшественик Рандал Куорлс, като заяви, че "промяна в културата" е променила начина, по който "е бил осъществяван надзорът".

Оценка на надзора

В свой отделен анализ, публикуван през април, Службата на правителствената отчетност (GAO) заяви, че надзорните органи, работещи за Федералния резерв на Сан Франциско, „не реагират достатъчно бързо“. Регулаторът беше „като цяло оптимистично настроен“, докато правеше своите CAMELS рейтинги на SVB от декември 2018 г. до юни 2022 г., когато понижи общия рейтинг до „по-малко от задоволителен“, пише в доклада.

Рейтингите на CAMELS са ключов показател, който регулаторите използват, за да оценят силата на банката и вероятността кредиторът да се справи в кризисни ситуации. Те тестват за капиталова адекватност, качество на активите, управлението, елементите на печалба, рискът от недостиг на пари в брой и чувствителността към пазарния риск.

В доклада от четвъртък се посочва, че макар инспекторите да отбелязват, че значителният ръст на активите на банката е изпреварил нейните методи за управление на риска, проверяващите са „пропуснали да отправят по-силно предупреждение към SVB“, като са пропуснали да намалят оценката за управлението на фирмата по CAMELS.

Бързите фалити на SVB и Signature Bank през март разкриха пропуски в надзора на средните кредитори. В отговор водещите банкови регулатори предложиха банките с активи от едва 100 млрд. долара да бъдат задължени да емитират достатъчно дългосрочни дългове, за да могат да покрият капиталовите си загуби по време на криза. Те също така предложиха правило, което ще засили плановете за преструктуриране на банкови холдингови компании и чуждестранни банкови фирми с активи над 250 млрд. долара.

Според регулаторите тези изисквания ще помогнат на средните по големина банки да бъдат толкова подготвени по време на потенциална криза, колкото са и най-големите кредитори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още