IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЗД „Евроинс“ е увеличило капитала си с 15 млн. лева

Средствата, които са платени и внесени, ще се ползват за разширяване на чуждестранни пазари, най-вече в Гърция и Полша

13:44 | 03.10.23 г.
Снимка: Евроинс АД
Снимка: Евроинс АД

ЗД „Евроинс“ АД, което е част от застрахователната група „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ) на „Еврохолд България“ АД, е увеличило капитала си с 15 млн. лева (7,7 млн. евро).

Средствата вече са платени и внесени, като ще бъдат използвани за финансиране на развитието и разширяването на дейността на компанията на чуждестранните пазари, предимно в Гърция и Полша - двата най-големи, на които оперира дружеството извън България, посочва се в съобщение на „Еврохолд“, разпространено чрез БФБ-София.

Освен в България, българското подразделение на „Евроинс“ оперира съгласно евродирективата за свободата на установяване в Гърция (FoE), както и чрез тази за свободата на предоставяне на услуги (FoS) в Полша, Испания, Нидерландия, Германия и Италия.

Дружеството предлага и немоторни застрахователни услуги на румънския пазар, където регулаторът отне лиценза на румънското дружество „Евроинс Румъния“, а съдът го обяви в несъстоятелност.

ЕИГ развива дейност чрез дъщерни дружества в Северна Македония, Украйна и Грузия.

През 2022 г. „Евроинс България“ е реализирало 454 млн. лева премиен приход, което е с една трета повече спрямо предходната година. Ръстът се дължи на по-големия обем продажби на немоторни застраховки, най-вече туристически – брутният премиен приход от туристическите застраховки се е удвоил през годината в сравнение с предходната година.

Търсенето на застраховки “Гаранции”, предоставени от компанията, също нараства. За изминалата година този тип полици се увеличат с над 50 на сто, благодарение на новозаписания от клона в Гърция бизнес.

След отпадането на ограниченията заради COVID-19 „Евроинс“ повишава значително приходите си от туристически и медицински застраховки, както и от полици “Злополука”, на всички пазари, на които присъства. Карго застраховките нарастват четири пъти, а имуществените се увеличават с двуцифрени стойности за година.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още