IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли от АЦБ: Brexit откри нови възможности за Великобритания

Гуверньорът на АЦБ е оптимистично настроен за икономиката на страната в дългосрочен план

20:00 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че Brexit е „открил възможности“ за британските финансови регулатори, оказвайки по-слабо от очакваното въздействие върху Лондонското Сити, но предупреди, че Великобритания се изправя пред „още по-големи сътресения“ след пандемията и войната в Украйна.

В интервю за списание Prospect, цитирано от Bloomberg, той призна, че напускането на Европейския съюз (ЕС) би могло да има отрицателен ефект върху икономиката в краткосрочен план, но подчерта, че по принцип е оптимист що се отнася до Великобритания.

Неговите коментари, които до голяма степен балансираха краткосрочните икономически загуби и регулаторните предимства, бяха в контраст с твърденията на предшественика му Марк Карни.

Карни беше отявлен критик на Brexit. Докато АЦБ смята, че напускането на ЕС е струвало между 3% и 4% от БВП на Великобритания, описанието на Бейли за въздействието на Brexit беше по-оптимистично от това на предишния управител.

„Всъщност то създаде възможности“, е заявил Бейли според интервюто, публикувано в сряда от списание Prospect. „Ние защитихме и в известен смисъл гарантирахме, че голяма част от пазара и голяма част от индустрията остават в страната ни. И това беше важно.”

„Ясно е, че ще има още последици от това, което се назовава с доста широкия термин, геополитически свят“, каза Бейли. „Ние сме по-отворена икономика от редица други и затова сме засегнати от тези шокове.“

Ще има „допълнителни големи трусове, за които в момента не знаем“. "Това е важно, защото сме виждали такива сътресения и мисля, че трябва да сме подготвени за всичко, което ще последва.“

Великобритания беше силно засегната от пандемията и войната в Украйна понеже като отворена икономика тя се сблъска както със затегнатия пазар на труда, какъвто се наблюдаваше в САЩ, така и с шока от цената на газа в Европа.

Що се отнася до Brexit, Бейли се съгласи, че е ударил растежа, но подчерта, че самият той е останал неутрален по отношение на вота. „В по-дългосрочен план, знаете, тези търговски отношения се адаптират към реалната икономика и ние изграждаме нови търговски отношения. И в по-дългосрочен план просто се приспособявате към новите условия“, сподели той.

„Но в краткосрочен план има разминаване в този смисъл. И, знаете ли, ако хората кажат „е, това означава, че той очевидно е привърженик на това Великобритания да остане в ЕС“, аз ще кажа „не, не, не заемам позиция“. Но чувствам, че нося отговорност да покажа икономическите аспекти.“

„Ако намалите отвореността на една икономика, в краткосрочен план това ще има отрицателни ефекти. Това ще се отрази зле на производителността, ще има същия ефект и върху растежа.

Той отхвърли ранните апокалиптични предупреждения за изчерпване на финансовите услуги във Великобритания, тъй като индустрията се изтегли в Европа. По-голямата част от тях се оказаха неоснователни, изтъкна Бейли. Той отбеляза, че напускането на ЕС е позволило на Обединеното кралство да премахне регулациите, които АЦБ дълго време отричаше, като например тавана на плащанията на бонуси на банкери.

Гуверньорът защити категорично и рекорда на АЦБ в областта на прогнозирането, който в момента се разглежда от предишния председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Възможно е банката да не е преценила правилно как ще реагира икономиката след края на схемата за освобождаване от работа, но „беше оправдано да се очаква доста съществено увеличение на безработицата", заяви Бейли. 

По повод промяната на целта за инфлацията Бейли призна, че е бил „поразен“ при скорошно пътуване до САЩ от факта колко повече се обсъжда това. „Но не мисля, че отговорът е да се промени целта“, каза той. „Това всъщност представлява ценовата стабилност.“

„Когато мисля над този въпрос за сътресенията, пред които сме изправени, и факта, че може да станем свидетели на по-нестабилна инфлация за известно време, в случай, че се намираме в такъв труден период със сътресения, не мисля, че ще намерим отговор на въпроса ако променим целта на 3%“, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още