IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Николова: Законови противоречия спират механизма с безплатните банкови сметки

Едва 0,01% от всички открити сметки за седем години са по директивата на ЕС в тази насока, посочи финансовият експерт

10:44 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

От 1 септември банките в страната трябваше да започнат да предоставят услугата безплатни сметки. С тях без такси трябва да се получават основни финансови преводи като заплати, пенсии и социални помощи.

Финансовият анализатор Десислава Николова смята, че казусът с тези сметки е чудесен пример за перфектен законодателен безпорядък. "Този механизъм не работи. Идеята беше на финансовия министър, който предложи как да се толерира социално уязвима група от обществото, да бъде освободена от два вида такси. Банките решиха да стъпят върху вече съществуващия механизъм, само че започнаха да възникват противоречия. За да откриеш такава сметка, на практика не трябва да имаш друга сметка, в която и да е банка", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ това противоречи на текстовете на закона, защото на място банките изискват клиентът да закрива вече съществуващи сметки.

"Повече от един месец, след като банките започнаха да прилагат този механизъм, омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова, управителя на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Асен Василев, за да прецизират текстовете в закона заради множеството жалби", посочи финансовият експерт и добави, че все още се чака прецизиране на текстовете на закона.

Николова посочи, че когато беше въведена европейската директива в същата насока, всеки клиент можеше да открие такава сметка и тогава банките „просто изпълниха изискване, което ЕС им наложи“. „Няма официални данни колко такива сметки са открити за тези седем години, но до момента те са 0,01% от всички открити сметки, въпреки че всеки може да има такава сметка“, отбеляза финансовият експерт.

Какво показват последните проучвания за инвестиционните предпочитанията на българите? Ще се запази ли умереният темп на жилищното кредитиране? Докога ще имаме ниски лихви по ипотечните кредити? С колко ще растат те?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още