IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън потвърди нежеланието на САЩ да подкрепи реформи в МВФ

"Промяна може да се случи само като част от договорена рамка, основана на споделени принципи", коментира Йелън на срещата на Фонда и Световната банка

19:24 | 10.10.23 г. 2
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Ronda Churchill/Bloomberg
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Ronda Churchill/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не изгаря от желание да насърчи реформи в Международния валутен фонд (МВФ), които биха дали на Китай и други развиващи се страни значително по-голямо влияние върху управлението на кредитора.

Администрацията на американския президент Джо Байдън би „подкрепила квотна формула, която отразява по-добре глобалната икономика, но промяна може да се случи само като част от договорена рамка, основана на споделени принципи“, коментира Йелън на срещата на Фонда и Световната банка, която се провежда в Маракеш, Мароко, предава Bloomberg.

Остарялото разпределение на квотите на МВФ – делът на дадена страна от ресурсите на институцията, който е в тясно съответствие с правата на глас, се очаква да нажежи дебатите по време на срещата, допълват от агенцията.

Страни като Китай, Бразилия и Индия, чиито икономики растат по-бързо от икономиките на развитите държави, отдавна настояват за преразпределяне на квотите, за да се отрази нарастващата им тежест. Китай например представлява около 18% от световната икономическа продукция, но държи само 6% дял в МВФ.

Татяна Росито, високопоставен служител в Министерството на финансите на Бразилия, каза миналата седмица пред Bloomberg News, че липсата на реформи тласка държавите от БРИКС (Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) към финансиране на развитието чрез други институции, например базираната в Пекин Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева изглежда изрази подкрепата си за реформите в интервю, публикувано във Financial Times по-рано този месец. „Необходими са постоянни промени, за да се отразят промените в световната икономика“, коментира тя тогава.

В коментарите си по време на срещата Йелън повтори призивите на САЩ за „равнопропорционално“ увеличение на квотите на МВФ. Това подчертава нежеланието на Вашингтон да обмисли преразпределение на дяловете с право на глас в този момент. С други думи, САЩ предлагат всички членове да допринасят повече, но да се запази разпределението.

Забележката на Йелън за това, че реформата на квотите зависи от „споделените принципи“ сред членовете на МВФ, може да се тълкува като препратка към Китай. Вашингтон отправя тежки критики към Пекин, че не желае да участва в преструктурирането на дълговете на държавите с ниски доходи и че не е прозрачен при управлението на валутата си.

За да се подобри представянето във Фонда на нововъзникващите икономики и икономиките с ниски доходи, Йелън потвърди американското потвърждение да се добави още един заместник-управляващ директор, който да представлява тези нации. Според нея САЩ и други развити икономики са се ангажирали и за отваряне на позиция за още един председател на изпълнителния съвет, който да представлява Субсахарска Африка.

Йелън също говори за амбициите на САЩ за Световната банка, където тя настоява за големи промени и отчасти сякаш успява да ги постигне. По нейно настояване през последната година кредиторът за развитие предприе стъпки за разтягане на баланса си.

В речта си Йелън се опита да събере подкрепа за по-нататъшно увеличаване на ресурсите за облекчени заеми с по-благоприятни от пазарните условия, за да се осигури ресурс за страните да се изправят срещу глобалните заплахи, например изменението на климата и бъдещи пандемии.

Тя отбеляза, че администрацията на Байдън е обещала допълнителни 2,25 млрд. долара, които биха могли да „отключат“ до 27 млрд. долара нови заеми. САЩ се надяваха други развити икономики да дадат подобни обещания за увеличаване на огневата мощ на Световната банка, въпреки че малцина досега са дали конкретни обещания.

„Г-20 се ангажира да мобилизира повече ресурси и други страни също съобщават как ще увеличат капацитета“, коментира Йелън пред аудиторията.

Други страни обаче също ще наблюдават внимателно Конгреса на САЩ, за да видят дали законодателите ще одобрят финансирането, обещано от президента Джо Байдън и Джанет Йелън. Продължаващите междупартийни разправии в столицата на САЩ заплашват не само подкрепата за Световната банка, но и помощта за Украйна.

Йелън също така призовава регионални банки за развитие да отделят капитал, който да се „отключва“ при спешни случаи, в рамките на капиталовата им адекватност. Това би могло да повиши тяхната кредитна способност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още