IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ABN Amro за третото тримесечие надхвърли очакванията

По-високите лихви и продажбата на активи са подкрепили резултатите на нидерландската банка

16:02 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нидерландската банка ABN Amro Bank отчете печалба за третото тримесечие над оценките заради по-високите лихви и печалба от продажби на активи, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба за трите месеца до края на септември е нараснала до 759 млн. евро, заяви базираната в Амстердам банка в сряда. Това е над очакванията за печалба от 579 млн. евро в анкета сред анализатори на Bloomberg. Банката заяви, че средствата, освободени от провизии срещу лоши заеми, през тримесечието възлизат на 21 млн. евро спрямо оценки за увеличение на провизиите с почти 100 млн. евро.

„Забавящият се икономически растеж контрастира на нашата силна бизнес инерция“, казва главният изпълнителен директор Роберт Сваак в изявление. „Търсенето на кредити остава силно и както нашите ипотечни, така и корпоративните ни заеми растат“, казва той.

Нетните приходи от лихви са се увеличили с 20% на годишна база до 1,53 млрд. евро, но остават под сумата от 1,65 млрд. евро, очаквана от пазара. Те са били засегнати от мигрирането на депозити към продукти с по-висока доходност, ограничен натиск върху маржа на активите и по-ниски резултати от търговията с инструменти, каза компанията.

Европейските банки регистрират по-висока печалба през последните тримесечия, след като Европейската централна банка повиши лихвите, за да укроти инфлацията. Това позволи на много банки, включително UniCredit и нидерландския конкурент ING Groep, да обявят планове за обратни изкупувания на акции.

ABN Amro, която завърши програма за обратно изкупуване за 500 млн. евро през април, по-рано заяви, че ще предостави актуална информация на пазара за финансовите си цели и плащанията, когато обяви годишните си резултати през февруари.

Печалбата за третото тримесечие включва печалба за 42 млн. евро от продажбата на бизнеса за животозастраховане на NN Group, 73 млн. евро от раздялата с ABN Amro Pensioeninstelling, както и 60 млн. евро от продажбата на дела на банката в MP Solar.

През тримесечието нидерландското правителство намали дела си в банката до малко под 50%. Нидерландия, която спаси ABN Amro в пика на финансовата криза, миналия месец оценки, че ходът е върнал на държавата 6,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още