IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дели от Фед: При висока инфлация и силен растеж може да са необходими още повишения на лихвите

Централните банкери не са готови да сложат край на цикъла на затягане въпреки залозите на пазара

23:17 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния Резерв в Сан Франциско Мери Дели заяви, че може да се наложи  централната банка на САЩ отново да повиши референтната лихва по заемите си, ако напредъкът по отношение на инфлацията се забави, докато икономиката се развива с бързи темпове, съобщава Bloomberg.

Ако инфлацията „продължи да се движи извън определената траектория, а пазарът на труда и растежът на брутния вътрешен продукт останат устойчиви и силни? Е, тогава вероятно ще трябва да повишим лихвите си отново“, заяви Дели в петък в интервю за CNBC. „Ако тези неща не се случат, те ще бъдат понижени, а ако инфлацията се забави и продължи да се забавя, докато достигне 2%, е, това вече е друго.“

Дели призна, че според нея, лихвите са достатъчно рестриктивни, за да насочат инфлацията обратно към целта на Фед, но е трудно да се определи със сигурност. Тя подчерта, че централните банкери на Фед трябва да останат гъвкави, докато разглеждат актуалните икономически данни, за да вземат бъдещите решения за лихвите.

Централните банкери се опитват да преценят дали трябва да продължат да повишават лихвите си , след като избраха да оставят основната си лихва непроменена на последните си две срещи за определяне на политиката. В момента тя е в диапазона от 5,25% до 5,5% - най-високия такъв от 22 години насам.

Дели, която не участва в гласуването за паричната политика тази година, призна, че разглежда инфлацията на основните услуги, изключваща разходите за жилищата, която не се е забавила особено значително, също толкова внимателно, колкото други показатели, какъвто е и индексът за цените на жилищата.

Централните банкери на Фед не са готови да сложат край на кампанията си за затягане, въпреки че финансовите пазари и много икономисти смятат, че централната банка е приключила с лихвените повишения. В четвъртък председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централните банкери ще продължат да действат внимателно, но няма да се поколебаят да затегнат допълнително политиката, ако е необходимо, за да овладеят инфлацията.

Говорейки по-рано в петък, гуверньорът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостич отново заяви, че служителите на Федералния резерв могат да забавят инфлацията до целта, без да е необходимо да повишават лихвите допълнително, добавяйки, че пълният ефект от предишните повишения все още не се е усетил в икономиката.

„Това е нещо, което ще отнеме известно време“, коментира той на събитие на Търговската камара в Алабама. „Мисля, че ще постигнем нашата цел от 2%, без да се налага да повишаваме лихвите си повече.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още