IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкерите на Wall Street може да очакват по-малки бонуси тази година

Има и изключения, като в някои сфери финансистите може да получат по-високи възнаграждения

10:11 | 15.11.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Бонусите на инвестиционните банкери на Wall Street, които консултират компаниите при сделки по сливания и придобивания, вероятно ще намалеят с 15-25% тази година спрямо миналата, сочи проучване на консултантската компания от Ню Йорк Johnson Associates, цитирано от Ройтерс.

Банкерите, които работят с индивидуални и с бизнес клиенти в регионалните банки, ще получат с 10% до 20% по-ниски бонуси от предходната година, показва още проучването.

"Повечето професионалисти на Wall Street ще трябва да изчакат още една година за възстановяването", коментира консултантът Алън Джонсън. "Тъй като финансовите пазари и икономиката като цяло трудно намират почва през годината, повечето бизнес сегменти остават под натиск да поддържат ниски разходи за възнаграждения".

Има обаче и някои изключения. Инвестиционните банкери, които помагат при набирането на средства на капиталовите пазари, вероятно ще получат с 5 до 15% по-високи възнаграждения от миналогодишните, докато мениджърите за управление на богатство може да получат с 5% повече. Бонусите на служителите в банкирането на дребно и в корпоративното банкиране в големи институции в края на годината може да останат непроменени или да се увеличат с около 10%.

"За съжаление, се очаква 2024 г. да бъде още една предизвикателна година", тъй като по-високите лихвени проценти и геополитическата несигурност ограничават активността, прогнозират от консултантската компания. "Числеността на служителите и моделите на наемане на персонал се преоценяват", тъй като оборотите намаляват, а компаниите разпределят по-малки общи суми за бонуси въз основа на резултатите.

Очаква се бонусите на банкерите, които спомагат за емитиране на дългови ценни книжа, да останат непроменени или да намалеят с 10%, докато възнагражденията при търговията с акции може да се понижат с 5-10%.

Финансистите, работещи в сферата на търговията с инструменти с фиксирана доходност, хедж фондовете, фирмите за дялово участие и мениджърите на активи, могат да очакват бонусите им да се запазят без изменение или да има незначителни увеличения или понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още