IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанка Минчева: Влизането в еврозоната няма да доведе до конкретни промени в кредитирането

Присъединяването обаче ще отвори нови възможности, посочи зам.-председателят на УС на Асоциацията на банките

15:27 | 18.12.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на България в еврозоната няма да доведе до конкретни промени в кредитирането. Това каза Цветанка Минчева, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.  

„Всички знаем, че достъпът до капитал като цяло за страната ни би бил по-лесен, ако сме част от еврозоната, и на по-изгодни нива. Но от друга страна законът, който се предвижда и който се очаква да бъде приет преди присъединяването в еврозоната, третира кредитите, особено при гражданите, по начин, по който процентът, който един кредит има преди влизането, трябва да бъде същият и след влизането. Не смятам, че самото влизане в еврозоната ще доведе до някакви драматични промени. Ще отвори нови възможности обаче“, каза тя. 

Минчева посочи, че влизането в еврозоната е изключително предизвикателство и усилие за банковата система, тъй като тя е тази, която трябва да бъде готова и носи на гърба си голяма част от разходите за присъединяване на България към еврозоната. „Банките вече работят за това да бъдат готови за евентуалната дата за присъединяване“. 

Като пример за нови възможности събеседничката посочи фиксираните лихви по ипотечни кредити, които вече ще могат да бъдат много по-свободно предлагани и в България.

„За нас годината беше динамична, но завършваме със стабилна, добре капитализирана, печеливша банкова система, което е изключително важно за икономиката на държавата“, каза Минчева. По думите ѝ през изминалата година България се е оказала в зона с някои различни трендове в лихвените политики от наблюдаваните в Европа.

„Ние сме част от европейския пазар, така че коренно различна посока от тази, която виждаме в Европа, е трудно да наблюдаваме в България. Но това, което се случи на нашия пазар, е трендовете за повишаване на лихвените нива да бъдат много по-бавни и много по-плавни, което помогна на икономиката ни да продължи да расте. Нашата банкова система е изключително ликвидна, имаме високо ниво на конкуренцията между банките и борба за клиенти, което продължава да натиска лихвените нива – особено по кредитите – надолу“, каза Цветанка Минчева.

Тя посочи, че има специфични за нашия пазар микрофактори като това, че хората спестяват парите си предимно в депозити при почти нулеви лихвени проценти, вместо да използват алтернативни инвестиционни колективни схеми и други продукти.

„В западните, развити пазари това са продукти които привличат по-голяма част от ресурса на гражданите, докато в нашата страна все още представлява много малък процент“, посочи Минчева. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още